Beeld van de FSB met een Oekraïner die een verklaring aflegt
NOS Nieuws

Oekraïense zeelui langer vast, Russische tv zendt 'bekentenissen' uit

Een rechtbank op de Krim heeft het voorarrest van drie Oekraïense zeelui met twee maanden verlengd. Het zijn opvarenden van de drie Oekraïense schepen die zondag door de Russische kustwacht werden geënterd in de Straat van Kertsj.

Vandaag komen ook nog andere Oekraïners met een lage rang voor de rechter. Morgen zijn de officieren aan de beurt. Volgens Russische persbureaus worden allen verdacht van illegale grensoverschrijding, waar een gevangenisstraf van maximaal zes jaar op staat.

Een gevangengenomen Oekraïner wordt de rechtbank binnengeleid

Volgens de Russen voeren de Oekraïners met opzet in hun territoriale wateren om de Russen uit te dagen en zo een internationale veroordeling van Rusland uit te lokken. Oekraïne bestrijdt dat en zegt dat de schepen alle recht hebben om van de Zwarte Zee door de Straat van Kertsj en over de Zee van Azov naar Oost-Oekraïne te varen.

Oekraïne is bang dat Rusland de Straat van Kertsj afsluit, waardoor ook het transport van Oekraïens graan wordt getroffen. Op dit moment verloopt het graantransport normaal, zei de minister van Landbouw.

De Zee van Azov

Op de Russische televisie zijn 'bekentenissen' uitgezonden die drie Oekraïners tegen de Russische veiligheidsdienst FSB hebben afgelegd. Zo zegt een gevangengenomen commandant dat de schepen kleine wapens en machinegeweren aan boord hadden en dat hij oproepen van de Russen om hun territoriale wateren te verlaten met opzet heeft genegeerd.

Volgens de Oekraïense marine zijn de verklaringen vals en onder druk afgelegd. "Ik ken deze zeelui", zei het hoofd van de Oekraïense marine. "Het zijn altijd eerlijke vaklui geweest en wat ze nu zeggen is niet waar." Oekraïne heeft het Internationale Rode Kruis gevraagd de gevangenen te bezoeken.

Familieleden van de Oekraïense zeelui maken zich ondertussen ernstige zorgen:

Familieleden Oekraïense zeelui bezorgd om situatie dierbaren

Escalatie Oost-Oekraïne

Het Kremlin heeft gewaarschuwd dat de staat van beleg die gisteren in tien Oekraïense regio's is afgekondigd tot een opleving van het geweld in Oost-Oekraïne kan leiden. Daar vecht het Oekraïense leger al jaren tegen separatisten die door Rusland worden gesteund.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov

Duitsland en veel andere landen hebben Rusland en Oekraïne opgeroepen om de situatie niet verder uit de hand te laten lopen en op een vreedzame manier op te lossen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken is bereid te bemiddelen.

Zijn Russische collega Lavrov heeft het aanbod afgewezen. "We hebben geen behoefte aan wat voor bemiddelaars dan ook", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl