NOS Voetbal

Ajax keert in Athene terug op vruchtbare grond

1987: Ajax wint Europa Cup II in Athene

"Een heerlijk avondje Ajax in Athene." Het is nog maar de vraag of dat vanavond het geval zal zijn voor de Amsterdammers, maar dat was het in ieder geval wel op 13 mei 1987. Toen sprak commentator Eddy Poelmann die woorden na afloop van de Europa Cup II-finale.

Even daarvoor had Ajax dankzij een doelpunt van Marco van Basten met 1-0 gewonnen van Lokomotiv Leipzig. Dat gebeurde in hetzelfde stadion als waar Ajax vanavond speelt tegen AEK Athene, dat voor de ploeg van Erik ten Hag mogelijk de laatste horde vormt op weg naar de laatste zestien van de Champions League.

Ajax keert dus terug op vruchtbare grond. Al was die finale om de Europa Cup II ruim 31 jaar geleden niet bepaald geweldig. En van een heksenketel of een kolkend stadion was ook al geen sprake. Het merendeel van de 70.000 stoeltjes bleef leeg.

1987: Feest in Athene en Amsterdam

Die sfeerloze ambiance deed uiteindelijk niets af aan het feest van de Ajacieden. In het hotel gooiden spelers en staf er soepele dansbewegingen uit.

Ook zo'n tweeduizend kilometer verderop werd het binnenhalen van de Europa Cup voor bekerwinnaars luid bejubeld op het Leidseplein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl