Een patiënte in de stoel bij de tandarts krijgt een verdoving
NOS Nieuws

Gebitten van tieners gaan achteruit, minder gaatjes 5-jarigen

De gebitten van tieners zijn de afgelopen jaren verslechterd. Ze hebben meer gaatjes dan voorheen en poetsen te weinig, blijkt uit onderzoek dat iedere zes jaar wordt gedaan.

Zorginstituut Nederland liet de gebitten van kinderen en jongeren van 5, 11, 17 en 23 onderzoeken door TNO. Uit het rapport 'Signalement mondzorg' blijkt dat de 5-jarigen het goed doen. In vergelijking met eenzelfde onderzoek zes jaar geleden, hebben ze minder gaatjes. Ook de 23-jarigen hebben minder gaatjes. De tieners doen het flink slechter.

Gaatjes, bron 'Signalement mondzorg' 2018

Leeftijd Hoeveel procent heeft gaatjes in 2018 Hoeveel procent had gaatjes in 2011
5 jaar 24 procent 41 procent
11 jaar 39 procent 27 procent
17 jaar 66 procent 61 procent
23 jaar 79 procent 84 procent

Daarnaast hebben kinderen met ouders met een lager opleidingsniveau en jongeren met een lager opleidingsniveau slechtere gebitten. Dat geldt ook voor kinderen en jongeren met een migratieachtergrond.

Verder zijn er zorgen over de sterke toename van gebitsslijtage. Meestal is dat erosie veroorzaakt door zoet eten en drinken. Meer dan de helft van de 23-jarigen heeft "erosieve gebitsslijtage" tot in het tandbeen.

Twee keer per dag poetsen, niet spoelen

Het Zorginstituut zegt dat de adviezen van het Ivoren Kruis, de Nederlandse vereniging voor mondgezondheid, niet altijd gevolgd worden. Geadviseerd wordt om twee keer per dag te poetsen en niet vaker dan zeven keer per dag iets te eten of te drinken.

Dat de 5-jarigen het beter doen dan andere leeftijdsgroepen is volgens het Zorginstituut mogelijk te verklaren door de aandacht voor het gebit van jonge kinderen in de afgelopen jaren. Er moet dan ook meer aandacht komen voor de mondgezondheid onder andere categorieën jeugdigen en hun ouders, vooral in gezinnen met een migratieachtergrond.

Het instituut gaat de komende tijd overleggen met betrokkenen in de mondzorg over hoe dit voor elkaar te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl