Lammers: 'Mooi als Verstappen in 2019 wel op het WK-podium staat'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Lammers: 'Hoge verwachtingspatroon voor 2019 heeft Red Bull zelf neergelegd'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Natuurlijk heeft Max Verstappen foutjes gemaakt, maar dat gebeurde allemaal in de strijd." Jan Lammers, NOS-analist bij de Formule 1, is van mening dat de Nederlander een voortreffelijk seizoen achter de rug heeft.

"Vergelijk het met een marathonloper: je begint rustig om op een heel mooi, hoog niveau te eindigen", analyseert de voormalig Formule 1-coureur het seizoen van de Nederlander, die twee overwinningen en in totaal elf podiumplaatsen boekte.

"Ik heb het al vaker gezegd: als Max vanaf dag één een Mercedes had gehad, was hij al vier keer wereldkampioen geweest. Daar ben ik van overtuigd. Die foutjes gebeurden in de strijd: bij het inhalen, bij afhoudpogingen. Hij heeft veel progressie gemaakt."

De beste

Dat Lewis Hamilton dit seizoen de beste was, staat volgens Lammers buiten kijf. "Hij heeft ook het beste materiaal, dat moet je ook meenemen. Zeker dit laatste weekeinde heeft hij laten zien dat hij van de buitencategorie is. Hij heeft het absoluut fantastisch gedaan en heeft niet voor niets vijf wereldtitels achter zijn naam staan."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Samenvatting: het seizoen 2018 van Max Verstappen
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Aan de voorspelling dat in 2019 het duel Hamilton versus Verstappen zal losbarsten in de strijd om de wereldtitel, durft Lammers zich nog niet te wagen. De motorwissel die deze winter zal plaatsvinden bij Red Bull - Renault maakt plaats voor Honda als motorleverancier - roept bij Lammers nog enige vraagtekens op.

"Ik heb nog wel wat voer voor gedachtes. Als je wat lijstjes bekijkt van dit jaar is Renault achter Red Bull vierde in het constructeurskampioenschap. In de top-10 van de coureurs rijden er drie met een Mercedes-motor, drie met een Ferrari-motor en vier met een Renault-motor", zegt de voormalige F1-coureur.

Risico

Lammers wil er maar mee zeggen dat de overstap van Red Bull, het team van Verstappen, naar Honda ook risico's met zich meebrengt. "Ik wil alleen maar een goede balans aanbrengen", zegt de analist.

Renault behaalde tijdens de twaalf jaar durende samenwerking met Red Bull acht wereldtitels (coureur en constructeur). De renstal won met de Franse motor in die periode 59 races, behaalde in totaal 160 podiumplaatsen en stond 60 keer op poleposition.

Verwachtingspatroon

Lammers stelt tevens vast dat Verstappen zondag in Abu Dhabi nadrukkelijk een poging deed het verwachtingspatroon voor volgend seizoen enigszins te temperen. "Het is wel het verwachtingspatroon dat ze bij Red Bull zelf hebben neergelegd. Adviseur Helmut Marko zei gelijk: we gaan voor het wereldkampioenschap", roept Lammers in herinnering.

"Het zou mooi zijn als Verstappen volgend jaar in het eindklassement wel op het podium staat. Dan heeft-ie de aansluiting gevonden."

STER Reclame