Reuters

Palash Borah heeft iets te vieren. Vandaag werd in de Indiase hoofdstad New Delhi de meest uitbundige Queer Pride tot nu toe gehouden, de eerste sinds homoseksualiteit in september werd gedecriminaliseerd. Borah, die al bijna tien jaar openlijk homoseksueel is, kleedt zich samen met een aantal vrienden voor deze gelegenheid voor het eerst in vrouwenkleding.

"De wetswijziging was een bevrijding", zegt de 28-jarige Borah, die werkt als marketeer. "Daarom hebben we deze jurken uitgezocht voor vandaag. Op deze manier kan ik mezelf uitdrukken en mezelf bevrijden. Door zo flamboyant over straat te lopen in mijn glinsterende jurk, voel ik me gelukkig. Ik heb het gevoel dat we alles kunnen zijn wat we willen; we kunnen meer zijn dan onszelf."

In de video volgen we Borah terwijl hij zich klaarmaakt voor Queer Pride in New Delhi, waar hij zijn opwachting maakt als Tinker Bell:

Voor het eerst legaal naar de Queer Pride

Artikel 377 van het Indiase strafrecht, een wet die nog dateerde uit de koloniale tijd, bepaalde tot voor kort dat 'onnatuurlijke seks' verboden was, met een maximale gevangenisstraf van tien jaar. In de praktijk werd deze wet voornamelijk gebruikt voor het chanteren van homo's, lesbiennes en transgenders.

De geschiedenis is de LHBT-gemeenschap excuses voor hun leed schuldig.

Hoge rechter

"Het was natuurlijk eng, en er was altijd een gevoel van hopeloosheid, dat ik als homo geboren ben in een land met een wet die ons crimineel maakt", zegt Borah, die uit een kleine stad in het noordoosten van India komt. "Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik hier weg moest, gewoon het land uit. Pas toen ik in 2009 naar Delhi verhuisde, gaf mij dat de vrijheid om me open te stellen. Toen heb ik geleerd dat ik homo ben en dat ik er trots voor uit wil komen."

Na decennia van petities en demonstraties deed het Indiase hooggerechtshof op 6 september een historische uitspraak. De wet 377 werd niet geschrapt, en blijft van toepassing op voornamelijk seks met dieren, maar geldt niet langer voor wederzijds instemmende volwassenen. "Homo's hebben het recht met waardigheid te leven", zei een van de vier hoogste rechters in de uitspraak. Een ander zei dat "de geschiedenis de lhbt-gemeenschap excuses voor hun leed schuldig is".

"Ik moest bijna huilen", herinnert Borah zich die dag. "Ik voelde dat er iets groots was gebeurd in het land, dat dit een belangrijke stap was. Alles zal nu goedkomen voor ons."

Ik denk dat mensen ook geregistreerd partnerschap willen en het recht om kinderen te adopteren.

Palash Borah

De Delhi Queer Pride werd voor het eerst georganiseerd in 2008 en was de afgelopen tien jaar vooral een demonstratie tegen het wetsartikel 377. Ook droegen traditioneel veel deelnemers maskers, omdat ze niet op beelden herkend wilden worden door familie, buren of collega's.

Vandaag waren er nauwelijks nog maskers te zien. De spandoeken en slogans drukten vooral geluk en trots uit maar maakten ook duidelijk dat decriminalisering slechts een eerste stap is. "Nu alle soorten seks legaal zijn, laten we aandacht geven aan aseksualiteit", stond bijvoorbeeld op een van de spandoeken.

"In de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen open over zichzelf geworden", zegt Borah. "Nu homoseksualiteit niet meer illegaal is, denk ik dat mensen ook geregistreerd partnerschap willen en het recht om kinderen te adopteren. Ze willen geaccepteerd worden in de maatschappij."

STER reclame