Een demonstratie in Madrid tegen geweld tegen vrouwen
NOS Nieuws

Oranje licht en rode oogstrepen voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen

Op verschillende manieren wordt vandaag aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. In Rotterdam en andere steden in binnen- en buitenland kleuren gebouwen oranje, in Spanje wordt in tientallen steden en dorpen gedemonstreerd.

De Verenigde Naties heeft 25 november uitgeroepen tot 'Internationale dag voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen'. Volgens de VN krijgt een op de drie vrouwen en meisjes in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld, vaak door de partner. Andere vormen van veelvoorkomend geweld zijn uithuwelijking, mutilatie van genitaliën, seksuele dwang binnen relaties, mensenhandel en seksuele uitbuiting.

De voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan Tajani, tekende op een persconferentie over de brexit in Brussel een rode streep onder zijn oog om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

EP-voorzitter Tajani trekt een rode streep onder zijn oog

In Madrid liepen tienduizenden mensen mee in een mars. De demonstranten riepen "Geen slachtoffers meer, wij eisen bescherming". Volgens officiële cijfers zijn dit jaar 44 vrouwen in Spanje om het leven gebracht door hun (ex-)partner.

In Spanje krijgen meer dan 600 rechters een cursus om geweld tegen vrouwen te herkennen en te beoordelen. Ook wordt gekeken naar het hervormen van wetten. Verschillende gerechtelijke uitspraken in zaken rond seksueel geweld tegen vrouwen leidden de afgelopen tijd tot nationale woede.

Erasmusbrug oranje

In Rotterdam kleuren vanavond de Erasmusbrug, de Euromast en de Hofpleinfontein oranje met behulp van speciale verlichting, meldt RTV Rijnmond. Ook in andere steden zullen bijzondere plekken en gebouwen in het oranje baden, zoals het Binnenhof.

Het gemeentehuis van Parijs werd twee dagen geleden in het oranje licht gezet vanwege de Internationale dag voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen

Ook gisteren werd gedemonstreerd tegen geweld tegen vrouwen. Onder meer in Parijs, Athene, Genève en Rome waren betogingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl