Judoka Grol grijpt goud op grandslamtoernooi in Japan

Judoka Henk Grol heeft bij de grandslamwedstrijden in het Japanse Osaka goud behaald in de zwaargewichtklasse (boven 100 kilogram).

De Nederlander legde in de finale met een beenveeg de olympisch kampioen van 2016 Lukas Krpalek uit Tsjechië op zijn zij en scoorde daarmee een waza-ari.

In aanloop naar de finale rekende Grol af met de Slowaak Enej Marinic (ippon). Later waren ook de regerend wereldkampioen Georgiër Guram Tusishvili (waza-ari), Tuvshibayar Naidan uit Mongolië (ippon) en de Rus Tamerlan Basjajav (waza-ari) een prooi voor Grol.

Voor Grol, die ruim een jaar geleden van de klasse tot 100 kilogram overstapte naar de zwaargewichten en daarvoor bijna vijftien kilogram moest aankomen, is het opnieuw een bevestiging dat hij daar goed aan heeft gedaan.

Eerder dit jaar veroverde hij al zilver en brons bij grandslamwedstrijden in Sint-Petersburg en Abu Dhabi en ook brons op de EK in Tel Aviv.

Een opsteker voor Grol, die na Olympische Spelen van Rio in de zwaarste categorie is gaan judoën en in de jaren voorafgaand daaraan vaak net aan het kortste eind trok. Hij heeft twee olympische bronzen medailles op zijn naam, verloor drie WK-finales en veroverde vier Europese titels.

Zilver Van 't End

Noël van 't End haalde op hetzelfde toernooi ook de finale in de klasse tot 90 kilogram. Hij velde de Egyptenaar Hatem Abd El Ahker (ippon), de Turk Mikail Ozerker (waza-ari), de Cubaan Ivan Felipe Silva (ippon) en de Duitser Eduard Trippel (ippon).

In de finale was Van 't End echter niet opgewassen tegen de Japanner Shoichiro Mukai. De Nederlander verloor de wedstrijd op ippon, omdat hij zijn derde straf kreeg.

In de klasse tot 100 kilogram eindigde de Nederlander Michael Korrel op de gedeelde zevende plaats.

Judoka Van 't End grijpt zilver op grandslamwedstrijden in Osaka

In de categorie tot 90 kilogram kwam Jesper Smink tot de derde ronde. Jur Spijkers kwam in dezelfde klasse als Grol tot de tweede ronde.