Kai Verbij, Kjeld Nuis en Thomas Krol met hun medailles NOS
NOS Schaatsen

Opnieuw Nederlands podium met goud voor Nuis

Na de 1.500 meter heeft Kjeld Nuis ook de 1.000 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Tomakomai. Op de buitenbaan in Japan was de 1.10,45 van de olympisch kampioen genoeg voor zijn tweede wereldbekergoud van het weekend.

En net als bij de 1.500 meter was er een compleet Nederlands podium. Kai Verbij pakte het zilver (1.10,72) en daarmee zijn eerste podiumplaats van dit wereldbekerseizoen. Het brons ging, net als zaterdag op de 1.500 meter, naar Thomas Krol (1.10,91).

Ook op 1.000 meter een Nederlands podium Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het was voor de 29-jarige Nuis zijn twintigste wereldbekerzege. Pavel Koelizjnikov, die vorige week nog de beste was op de 1.000 meter in Obihiro, ging niet van start op de slotdag vanwege last aan een lies.

"Ik had heel veel zin in vandaag", vertelde Nuis na zijn race. "De snelheid was goed en ik wist dat ik hard kon openen. Daarna kon ik achter Thomas aan, maar ik ging wel als een kamikaze de bocht in. Dat foutje kon ik me hier gelukkig veroorloven. Het was leuk!"

In de schaduw van Nuis veroverde Krol zijn derde bronzen medaille van dit wereldbekerseizoen. "Als ik Kjeld goed partij geef, ga ik daar ook beter van schaatsen", aldus Krol. "Vandaag ging dat iets minder, maar het is fijn om tegen zo'n goede vent te rijden."

Krol: "Podiumplekken bij de wereldbekers zijn leuk, maar ik wil meer. Het liefst een keer Nuis voorbij en dan natuurlijk graag een keer eerste of tweede worden."

Zilver voor teamsprinters

Samen met Dai Dai Ntab veroverden Nuis en Verbij ook de zilveren medaille op de teamsprint. Het Nederlandse trio leek op weg naar het goud, net als vorige week in Obihiro, maar moest het hoofd buigen voor Rusland, dat het goud pakte in 1.23,54.

WB-zilver voor Ntab, Verbij en Nuis op teamsprint

Ntab, Nuis en Verbij noteerden 1.23,64 op het niet-olympische onderdeel. De bronzen medaille was voor de Canadese mannen Christopher Fiola, Laurent Dubreuil en Antoine Gelinas-Beaulieu (1.24,23).

Swings verrast, brons voor Roest

Net als bij de 3.000 meter bij de vrouwen kreeg de 5.000 meter een verrassende winnaar. De Belg Bart Swings klokte in de eerste rit 6.34,85 en aan die tijd kwam geen andere schaatser meer op de buitenbaan in Tomakomai. Het was zijn eerste wereldbekerzege op deze afstand.

Swings had het geluk om in de eerste rit te starten, toen het nog niet hard regende. Patrick Roest, die vorige week in Obihiro zijn eerste individuele goud won op de vijf kilometer, kwam nog in de buurt, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met brons (6.37,32).

Swings winnaar loterij op 5.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het zilver ging naar de Noor Sverre Lunde Pedersen (6.36,86). De andere Nederlandse schaatsers kwamen niet in de buurt van het podium. Marcel Bokser werd twaalfde (6.43,29), Douwe de Vries vijftiende (6.50,62). Wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen eindigde als laatste (6.53,58).

"Het was best wel lastig", vertelde Roest na afloop. "Ik vind het lastig om te zeggen of er twee rijders beter waren, want het is buiten schaatsen. Ik voelde meer wind en dat gaat dan in mijn hoofd zitten. Ik baalde, omdat het niet lukte om de tijd van Swings aan te vallen."

Roest: 'Ik hoopte wel op iets beters vandaag'

Bekijk hieronder de uitslag van de 5.000 meter voor mannen:

Uitslag van de 5.000 meter (m) bij de wereldbeker in Tomakomai

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.000 meter voor mannen:

Uitslag van de 1.000 meter (m) bij de wereldbeker in Tomakomai

STER reclame