Luuk de Jong laat zich fêteren na zijn machtige omhaal

Omhaal De Jong kers op de taart bij simpele thuiszege PSV

PSV heeft ook z'n dertiende competitiewedstrijd van het seizoen in winst omgezet. De koploper in de eredivisie had in Eindhoven weinig te duchten van sc Heerenveen, dat er met een 3-0 nederlaag genadig vanaf komt.

Nadat Luuk de Jong al een waarschuwingsschot had gelost dat voorlangs vloog, was het in de twaalfde minuut raak voor de thuisploeg. Steven Bergwijn passeerde op de rechterflank Dave Bulthuis alsof die lijm onder zijn schoenen had en liet een harde voorzet los waar de alert reagerende Hirving Lozano alleen nog maar tegenaan hoefde te lopen: 1-0.

VAR

Terwijl het Eindhovense publiek zich opmaakte voor een doelpuntenfestival, zochten de gasten voorzichtig de aanval op en dat leidde bijna tot de gelijkmaker. Daniel Høegh leek de bal in het PSV-doel te werken, maar voordat die over lijn was, kon De Jong nog redding brengen. Tenminste, zo oordeelde de arbitrage, die bij dit soort gevallen niet kan terugvallen op de VAR.

Luuk de Jong kan nog net voorkomen dat Heerenveen op 1-1 komt

Die luxe had scheidsrechter Pol van Boekel wel toen de door zijn eigen doelman in problemen gebrachte Morten Thorsby de voet van Lozano aantikte. Na het terugkijken van de beelden besloot Van Boekel, die in de PSV-aanvaller een doorgebroken speler zag, de boosdoener op een rode kaart te trakteren.

Duimschroeven

Even daarvoor had Gaston Pereiro met een hard schot de binnenkant van de Friese paal geraakt en kort na de rode kaart kwam Sam Lammers - een aan Heerenveen verhuurde PSV'er - net tekort om de 1-1 te produceren. Op slag van rust stuitte Pereiro na een steekbal van Bergwijn op Heerenveen-keeper Warner Hahn.

Heerveen-spits Sam Lammers raakt niet de bal, maar wel doelman Jeroen Zoet

Na de pauze draaide PSV de Friezen meteen de duimschroeven aan. Angeliño stelde nog voor de eerste minuut verstreken was Hahn op de proef. Die kon de Spaanse inzet keren, maar moest niet veel later lijdzaam toezien hoe De Jong met een even prachtige als krachtige omhaal de uiterste hoek vond: 2-0.

Doelsaldo

Hoewel PSV de komende week Barcelona op bezoek krijgt en volgend weekeinde naar Feyenoord afreist, bleef het jagen op meer goals in de wetenschap dat het doelsaldo weleens van belang kan worden in de titelrace met Ajax.

Luuk de Jong zet PSV met een prachtige omhaal op 2-0

Bergwijn had op aangeven van Angeliño de 3-0 op zijn schoen, maar de paal stond die in de weg en in de herkansing doelman Hahn. Die was kansloos toen De Jong, topscorer in de eredivisie met twaalf goals, en Lozano voor hem opdoken en de aanvoerder de Mexicaan liet scoren.

Verder kwam de titelhouder niet, omdat een doelpunt van De Jong wegens hands werd afgekeurd en Hahn in de slotminuut adequaat reageerde bij een schot van Pereiro.