Zakaria Labyad wordt bejubeld na zijn fraaie treffer tegen NAC Breda

Ajax boekt eenvoudige zege in Breda, Van de Beek onzeker voor AEK

In aanloop naar het cruciale Champions League-duel met AEK Athene heeft Ajax met 3-0 gewonnen op bezoek bij NAC Breda. Toch kwamen de Amsterdammers, die Hakim Ziyech al moesten missen, niet ongeschonden uit de strijd.

Donny van de Beek bleef in de rust in de kleedkamer achter met een bovenbeenblessure. Uit voorzorg, zo verklaarde trainer Erik ten Hag achteraf.

Pechvogels

Vorig jaar was Van de Beek nog wel de grote man in Breda met een hattrick in de 8-0 zege van de Amsterdammers. Maar het ene seizoen is het andere niet.

Vanavond had Ajax grote moeite met de stug verdedigende Bredanaars. De Amsterdammers creëerden al snel een overwicht, dat gaandeweg de eerste helft groter en groter werd. Kansen leverde dat niet op en voor de openingstreffer was hulp nodig.

Op de huid gezeten door Van de Beek werkte de 18-jarige debutant Jethro Mashart de bal in eigen doel.

NAC zocht na de rust vaker de aanval en Gianluca Nijholt dwong André Onana tot een redding. Het was echter Ajax dat weer scoorde.

David Neres, die al de paal had geraakt, kopte een voorzet van Frenkie de Jong terug en Labyad - de vervanger van Van de Beek - volleyde schitterend raak.

Daarna kwamen er nog kansen over en weer, met de beste voor Mitchell Te Vrede, maar Onana stond zijn mannetje. In blessuretijd maakte Klaas-Jan Huntelaar uit een voorzet van Nicolas Tagliafico nog de 3-0.

Zakaria Labyad haalt uit voor de 0-2
    David Neres (l) en Jethro Mashart (r)
    Frenkie de Jong (l) en Mikhail Rosheuvel (r)

Ajax-trainer Erik ten Hag was blij met de overwinning, maar was niet te spreken over de harde speelwijze van de tegenstander. "Prima, een zakelijke overwinning", vond Ten Hag. "Vooraf heb ik ze gewezen op de instelling van de tegenstander. Ik heb gezegd: speel onverstoorbaar. De arbitrage moet daar tegen optreden."

Of scheidsrechter Dennis Higler dat in voldoende mate deed, liet Ten Hag in het midden. "We moesten Donny van de Beek in de rust wisselen na een vervelende overtreding op hem. Een 'ijsbeentje' op zijn bovenbeen, normaal gesproken moet dat kunnen herstellen voor dinsdag. Maar het zou heel vervelend zijn als hij het niet zou halen."

De kans dat Hakim Ziyech, in Breda al afwezig na de spierblessure die hij opliep met het Marokkaanse elftal, het Champions League-duel met AEK Athene haalt is klein. "Ik denk het niet", was Ten Hag stellig. "Zoals ik eerder al heb gezegd, dan zou alles mee moeten vallen. We doen er alles aan, maar ik denk niet dat het gaat lukken."