Mathieu van der Poel AFP

Veldrijder Mathieu van der Poel heeft de eerste editie van de Ambiancecross gewonnen. In het Belgische Wachtebeke finishte hij negen seconden voor de Belg Michael Vanthourenhout en 26 seconden voor de regerend wereldkampioen, de Belg Wout van Aert.

Deze week was er het nodige rumoer in de Belgische kranten over de dominantie van Van der Poel dit veldritseizoen en velen verwachtten dan ook dat de Nederlander weer van start tot finish aan kop zou gaan.

Van der Poel hield in de beginfase echter zijn kruit droog. Toen hij vervolgens onderuit ging bij een sprong over de balken moest hij zelfs in de achtervolging.

Maar al snel zat hij weer voorin, waarna Van der Poel met een korte demarrage halverwege de koers Van Aert uit het wiel reed. Vanthourenhout kon nog even aanklampen, maar werd in het vervolg meter voor meter op achterstand gereden,

David van der Poel eindigde als 7de in de cross, die niet meetelt voor een van de klassementen. Zondag komen beide broers in actie bij de wereldbekerwedstrijd in Koksijde. De koers, die begint om 15.00 uur, is rechtstreeks te zien op NOS.nl.

Betsema schenkt sponsor 'thuiszege'

Bij de vrouwen greep Denise Betsema haar zesde zege van het seizoen. De 25-jarige Texelse tekende na haar verrassende derde plaats bij het EK een contract bij de ploeg van manager Jurgen Mettepenningen, tevens de geestelijk vader en organisator van de Ambiancecross.

Bronzen Betsema: 'Als derde over de finish, bizar'

Dat vertrouwen betaalde ze terug door drie ronden voor het einde weg te springen met de Italiaanse Alice Maria Arzuffi. In de eindsprint was Betsema haar kompaan de baas.

Europees kampioene Annemarie Worst eindigde op dertien seconden als derde.

STER reclame