Ireen Wüst in actie op de 1.500 meter in Tomakomai
NOS Schaatsen

Wüst verslaat Takagi en pakt haar eerste WB-goud van het seizoen

Ireen Wüst heeft haar eerste gouden medaille van dit wereldbekerseizoen binnen. De 32-jarige schaatsster was bij de wereldbekerwedstrijden op de buitenbaan in Tomakomai de snelste op de 1.500 meter. Ze won het goud in 1.58,74.

Daarmee was de olympisch kampioene voor het eerst dit seizoen sneller dan haar Japanse concurrente Miho Takagi, die vorig seizoen elke 1.500 meter won in de wereldbeker. Takagi eindigde nu als tweede (1.59,28).

Knappe WB-zege van Wüst op 1.500 meter

De Amerikaanse Brittany Bowe, vorig weekend de winnares van de 1.500 meter, was na 700 meter een seconde sneller dan Wüst, maar kwam de slotronde nauwelijks nog door. Ze pakte het brons in 1.59,83.

De andere Nederlandse vrouwen die in actie kwamen, vielen net buiten het podium. Antoinette de Jong werd vierde in 1.59,95. De plaatsen zes tot en met acht waren voor Lotte van Beek (2.00,08), Melissa Wijfje (2.00,84) en Joy Beune (2.01,07).

"Het komt niet vaak voor dat ik deze afstand win in de wereldbeker", vertelde Wüst na haar race. "Ik vind het hier ook leuk, met die buitenbaan. Je moet gewoon niet te vroeg het ijs op, maar ik vermaak me hier wel."

Wüst: 'Niet zo vaak dat ik deze afstand win'

Wüst: "Mijn rit ging ook prima, hoewel de laatste ronde wel zwaar was. Morgen nog een zware dag, maar toch kijk ik er wel naar uit. Ik ben een allrounder, dus waarom zou het niet kunnen? Ik vind het mooi om beide afstanden (1.000 en 3.000 meter) te rijden."

Negentiende zege op rij voor Kodaira

De tweede 500 meter was, niet verrassend, een prooi voor Nao Kodaira. De Japanse olympisch kampioene boekte haar negentiende zege op rij in de wereldbeker. De laatste nederlaag van Kodaira in de wereldbekercyclus dateert van maart 2016.

Bekende gezichten op podium 500 meter

Op de buitenbaan in Tomakomai klokte de Japanse een tijd van 38,26. Het zilver ging voor de zesde keer naar de Oostenrijkse Vanessa Herzog (38,57) die de Amerikaanse Brittany Bowe voorbleef. Bowe werd derde in 39,00.

De Nederlandse vrouwen eindigden op de 500 meter buiten de top-10. Jutta Leerdam werd elfde (39,54) en was net iets sneller dan Letitia de Jong (twaalfde in 39,61). Janine Smit eindigde als veertiende in 39,70.

Kim wint massastart in Tomakomai

De massastart leverde een spannende eindsprint op. Daarin wist de Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum haar schaats nog net voor die van de Italiaanse Francesca Lollobrigida over de streep drukken.

De Nederlandse schaatssters kwamen in het stuk niet voor. Melissa Wijfje werd tiende en Esmee Visser eindigde als dertiende.

Het was voor Visser haar debuut op de massastart. "Dat geduw en getrek is niets voor mij", vertelde ze na afloop. "Ik heb ook niet zoveel om in de strijd te gooien, maar het was wel mooi om een keer mee te maken."

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.500 meter voor vrouwen:

Bekijk hieronder de uitslag van de tweede 500 meter vrouwen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl