Reuters

Wekdienst 24/11: May naar Brussel en Vogelatlas gepresenteerd

time icon

Goedemorgen!

Premier May spreekt vandaag in Brussel met voorzitter Juncker van de Europese Commissie, over het brexitplan waar vorige week op hoofdlijnen overeenstemming over werd bereikt. En uit de nieuwe Vogelatlas blijkt welke soorten er de afgelopen jaar bij zijn gekomen, en welke verdwenen.

Het gaat vanmorgen regenen in het zuiden. De neerslag trekt geleidelijk naar het oosten, in het noorden en westen blijft het overwegend droog. De middagtemperatuur ligt tussen de 4 en 6 graden. Er waait een matige wind uit het oosten.

Weerkaart 21 november Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Britse premier komt naar Brussel voor overleg over het voorlopige brexitakkoord. In eigen land waren voor- én tegenstanders ontevreden over het resultaat, maar volgens May is er geen alternatief. Ze zet daarom haar gesprekken met voorzitter Juncker voort.
  • Naar verwachting duizend studenten demonstreren in Den Haag. De jongeren proberen een vuist te maken tegen hoge studiedruk, overvolle collegezalen en de oplopende kosten voor studeren.
  • En in Utrecht worden zo'n duizend mensen verwacht bij een actiebijeenkomst van de FNV. Zij worden bijgepraat over het mislukken van het pensioenoverleg.

Wat heb je gemist?

In Frankrijk hebben de protesten van de 'gele hesjes' opnieuw tot onrust geleid. De politie moest gisteravond in de kustplaats Calais traangas gebruiken om minstens 500 actievoerders te verdrijven van een rotonde die leidt naar de snelweg A16. Er zou zeker een gewonde zijn gevallen.

De protesten tegen de verhoging van brandstofprijzen zijn inmiddels al ruim een week bezig. Later vandaag is er in Parijs een grote manifestatie.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Duizenden klachten en tips in eerste halfjaar nieuwe privacywet: De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het afgelopen half jaar ruim 7000 klachten en tips binnengekregen over mogelijke privacy-schendingen, schrijven de Telegraaf en Trouw. Veel klachten gaan over het recht om inzage te krijgen in de persoonsgegevens bij bedrijven en instellingen.

  • Burgemeester Halsema: 'Amsterdam gaat boerkaverbod niet handhaven': Amsterdam is niet van plan om een eventueel boerkaverbod te handhaven. Het parlement heeft voor een beperkt boerkaverbod gestemd, waarmee gezichtsbedekkende kleding onder meer op scholen en in ziekenhuizen wordt verboden. Halsema vindt dat vrouwen zelf moeten kunnen kiezen.

  • Grootste ontbossing Amazonewoud in tien jaar tijd: In het Amazonegebied is het afgelopen jaar bijna 8000 vierkante kilometer bos verdwenen. Dat is de sterkste afname in tien jaar tijd, meldt de Braziliaanse overheid. Het gebied is iets groter dan de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht bij elkaar, blijkt uit satellietbeelden.

En dan nog even dit:

De vogelwereld in Nederland is de afgelopen veertig jaar behoorlijk op z'n kop gezet: klapekster, duinpieper en ortolaan zijn vrijwel verdwenen, zee- en visarend, wilde zwaan en kraanvogel zijn spectaculaire nieuwkomers, blijkt uit de nieuwe Vogelatlas van ons land. Daarvoor beschreven 2000 vogelaars alles 369 soorten die hier voorkomen.

Fijne dag!

STER Reclame