Sterk Kroatië op voorsprong tegen Frankrijk in Davis Cup-finale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Een ijzersterk Kroatië staat na de eerste dag van de finale van de Davis Cup met 2-0 voor tegen titelhouder Frankrijk. Borna Coric schoof op de indoorgravelbaan in Lille Jérémy Chardy met 6-2, 7-5, 6-4 opzij en Marin Cilic gaf Jo-Wilfried Tsonga met 6-3, 7-5, 6-4 het nakijken.

De 31-jarige Chardy had twee van de drie onderlinge duels met de 22-jarige Coric gewonnen, maar voor het oog van het Franse publiek domineerde de fitte en beweeglijke Kroaat de wedstrijd van meet af aan vanaf de baseline.

Zo werd Chardy meer dan eens op het verkeerde been gezet door de lepe Coric, die de wedstrijd geconcentreerd uitspeelde.

Cilic veel sterk voor Tsonga

Hoewel Tsonga een groot deel van het seizoen door een knieblessure gemist had, kreeg hij de voorkeur boven Lucas Pouille. De keuze van captain Yannick Noah pakte niet goed uit.

Jo-Wilfried Tsonga (rechts) wordt getroost door captain Yannick Noah na zijn nederlaag AFP

De Franse vechtjas slaagde er te weinig in zijn snoeiharde forehand in stelling te brengen. Dat was vooral de verdienste van Cilic, die vorige week nog drie partijen op de ATP Finals speelde en dus voldoende wedstrijdritme had.

Cilic zocht vaak de kwetsbare backhand van Tsonga op en kon bovendien op belangrijke momenten op zijn sterke service leunen.

Kroatië won in 2005 voor het eerst de Davis Cup. Het land verloor twee jaar geleden de finale van Argentinië. Die eindstrijd staat nog in het geheugen gegrift van Cilic. Hij faalde toen het beslissende punt van Kroatië binnen te halen, ondanks een 2-0 voorsprong in sets tegen Juan Martín del Potro.

Laatste keer in huidige opzet

Zaterdag gaat de ontmoeting verder met het dubbelspel. Het is de laatste finale van de Davis Cup in de huidige opzet. Het prestigieuze toernooi voor landenploegen wordt vanaf 2019 een zevendaags evenement, dat eind november in Madrid wordt gehouden.

STER reclame