Max Verstappen bij de training in Abu Dhabi EPA

De eerste trainingen voor de Grand Prix van Abu Dhabi moeten Max Verstappen het gevoel hebben gegeven dat er zondag een mooie seizoensafsluiting voor hem in zit.

De Nederlander van Red Bull was in de eerste training veruit de snelste en zette daarna in de avondsessie de tweede tijd neer, nipt achter Mercedes-coureur Valtteri Bottas.

Verstappen stond de laatste vier GP's op het podium en in Abu Dhabi wil hij die reeks voortzetten. Red Bull is doorgaans niet het snelste team op het dure Yas Marina Circuit, maar Verstappen liet zien dat hij zeker niet kansloos is voor een topklassering.

Snel in de eerste training

In de eerste training noteerde de Nederlander, vorig jaar vijfde in de slotrace van het seizoen, zijn snelste ronde: 1.38,491. Alleen zijn vertrekkende teamgenoot Daniel Ricciardo bleef enigszins bij hem in de buurt. De Australiër gaf met 1.38,945 bijna een halve seconde toe.

Bottas, vorig jaar op pole en vervolgens winnaar in Abu Dhabi, was de nummer drie met 1.39,452. De Fin, die dit seizoen voor Mercedes nog geen wedstrijd wist te winnen, was iets sneller dan zijn kopman en wereldkampioen Lewis Hamilton. De Brit reed vrijdag met een gouden helm en een grote 1 op de voorkant zijn bolide rond.

Het Ferrari-duo Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel zocht de hele dag naar de juiste afstelling. Zowel in de eerste als de tweede sessie was de naar Sauber vertrekkende Räikkönen sneller dan zijn Duitse teamgenoot.

Kleinere verschillen onder kunstlicht

In de avonduren waren de verschillen beduidend kleiner in de top. Bottas troefde met 1.37,236 Verstappen met 0,044 seconde af. De Nederlander liet wel weer zien perfect met zijn banden te kunnen omgaan. Hij bleef langer dan de concurrentie op de hypersoftband goede rondetijden neerzetten.

Ricciardo, volgend seizoen rijdend voor Renault, onderstreepte dat Red Bull vooraan kan meedoen in Abu Dhabi. De Australiër was onder het kunstlicht derde met 1.37,428. Daarna volgden Hamilton, Räikkönen en Vettel. De laatste klaagde vooral over zijn banden.

Uit

In Abu Dhabi verscheen ook Robert Kubica op de baan. Donderdag werd officieel bekend dat de Pool, die acht jaar geleden een zwaar ongeluk meemaakte, volgend seizoen voor Williams gaat rijden. Vrijdag kwam hij niet verder dan de twintigste tijd: 1.42,992.

Kubica maakte in de tweede training plaats voor Sergej Sirotkin, maar ook de Rus kon weinig uitrichten. Hij kwam net als Kubica niet verder dan de twintigste plaats.

STER reclame