Koos Moerenhout ANP

Wielerbond kiest voor Moerenhout als nieuwe bondscoach

time icon

Koos Moerenhout is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse wegwielrenners. De oud-profrenner gaat de functie combineren met zijn werkzaamheden bij de Amerikaanse pro-continentale ploeg Hagens Berman Axeon, die uitkomt op het tweede niveau van het internationale wielrennen.

Moerenhout is de opvolger van Thorwald Veneberg, die doorgeschoven is naar de positie van directeur binnen wielerunie KNWU.

De 45-jarige Moerenhout begon zijn actieve loopbaan in 1996 bij Rabobank. In 2000 stapte hij over naar de ploeg die nu Lotto-Belisol heeft, om na een jaar Phonak in 2006 terug te keren bij de Rabobank-ploeg. In 2010 zwaaide hij af.

Tijdens zijn carrière werd de gewaardeerde helper twee keer Nederlands kampioen op de weg en reed hij zeven keer de Tour de France. In zijn laatste profjaar won hij nog een rit in de Eneco Tour en werd hij zesde bij de WK tijdrijden.

Na zijn actieve loopbaan ging Moerenhout in 2013 aan de slag als ploegleider bij het vrouwenteam van Rabobank. Toen die ploeg eind 2016 ophield te bestaan, werd hij ploegleider bij het Hagens Berman Axeon van Axel Merckx.

Koos Moerenhout pakt zijn tweede Nederlandse titel op de weg (2009) ANP

Eerder deze maand maakte de KNWU al bekend dat Loes Gunnewijk de nieuwe bondscoach bij de vrouwen is. Tot afgelopen zomer was Thorwald Veneberg bondscoach van zowel de mannen als de vrouwen.

Helmantel spin in het web

Adriaan Helmantel is door de KNWU aangesteld als bondscoach voor de beloften (renners onder 23 jaar). De voormalig trainer van Sunweb krijgt verschillende functies; hij gaat ook aan de slag als performance coach van de duurrenners op de baan en coacht de mannen en de vrouwen tijdens de tijdritten op de mondiale wegkampioenschappen.

Diezelfde functie vertolkte Helmantel de laatste jaren ook voor onder andere Tom Dumoulin bij Sunweb. De Groninger was toe aan een nieuwe uitdaging. "Met pijn in mijn hart zeg ik vaarwel tegen deze prachtige ploeg", zei hij eerder.

Adriaan Helmantel Sunweb

"Wij zijn blij dat met het aantrekken van Koos en Adriaan, er twee professionals komen die veel kennis en ervaring meebrengen van de wielersport", vertelt Veneberg over de nieuwe bondscoaches. "Met hen aan boord verwacht ik dat we een volgende stap in de prestaties van de renners kunnen zetten."

Vacature op de baan

Na het opstappen van Bill Huck in september is de wielerbond ook nog opzoek naar een bondscoach voor de sprinters op de baan.

STER Reclame