Wekdienst 23/11: terreurverdachte voor de rechter en Black Friday

time icon
EPA

Goedemorgen! Vandaag staat een man in Zutphen terecht die verdacht wordt van een terroristische aanslag en koopjesjagers kunnen hun slag slaan: het is Black Friday.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van vrijdag 23 november.

De dag begint op sommige plaatsen nevelig en bewolkt. In het zuidwesten en westen is er kans op wat regen, elders blijft het droog. In sommige regio's wordt het in de loop van de dag vrij zonnig en maximaal 8 of 9 graden. Het weekend wordt regenachtig.

weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten

  • Voor veel ouders met jonge kinderen is het een spannende dag: hoe hoog worden de nieuwe kinderopvang-tarieven? Uiterlijk vandaag moeten organisaties hun uurtarieven bekendmaken.
  • Het Nationaal Preventieakkoord wordt gepresenteerd. Daarin staat hoe alcoholgebruik, overgewicht en roken kunnen worden voorkomen.
  • Voor de rechtbank in Zutphen staat een man terecht die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag tegen moslims.
  • Het is Black Friday, de dag na Thanksgiving. Een dag waarop winkeliers flinke kortingen geven en waar koopjesjagers dus lang naar uit hebben gekeken. In dit artikel lees je meer over de vraag: wordt er op Black Friday nou echt gestunt of is het consumentenbedrog?

Wat heb je gemist?

  • Lager opgeleiden helpen meer in hun omgeving, dan hoger opgeleiden, blijkt uit onderzoek van bureau I&O Research, de NOS en de regionale omroepen. 'Helpen' varieert van simpele handelingen als de vuilnisbak buiten zetten voor een ander tot zwaardere taken zoals helpen met douchen. Van de lager opgeleiden zegt 41 procent iemand dagelijks of wekelijks te helpen, tegen 28 procent van de hoogopgeleiden. Vooral in de zwaardere categorieën (iemand gezelschap houden, helpen met aankleden of douchen) doen laagopgeleiden meer. 58 procent van de Nederlanders zou meer voor anderen willen doen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • In Rotterdam wordt de drukte op de A16 aangepakt met een zogeheten oververbinding, een nieuwe snelweg over (of onder) de Nieuwe Maas. De twee potentiële locaties zijn Feijenoord-Kralingen en Ridderkerk-Krimpen aan den IJssel. Voor het project wordt in totaal 480 miljoen euro gereserveerd.

De twee locaties in Rotterdam waar de oeververbinding zou kunnen komen NOS

  • Burgemeester Marco Out van Assen heeft zijn VVD-lidmaatschap opgezegd. In een verklaring op Facebook zegt hij zich niet meer te kunnen vinden in de richting van die partij. Doorslaggevend waren VVD-voorstellen om demonstraties bij Sinterklaasoptochten te verbieden, om mensen in probleemwijken zwaarder te straffen, en het voorstel om een einde te maken aan de discretionaire bevoegdheid, waarbij de staatssecretaris uitgeprocedeerde asielzoekers bij uitzondering toch een verblijfsvergunning te geven.
  • Steeds minder mensen leven in armoede, meldt het Sociaal Cultureel Planbureau. In 2016 leefden in Nederland bijna 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. Dat is 16 procent minder dan drie jaar daarvoor.

En dan nog even dit:

Gisteravond zijn de prijzen voor de beste Nederlandse websites uitgereikt. De hoofdprijs was voor Buienradar: die site mag zich Website van het Jaar noemen. Naast de algemene winnaar waren in 37 categorieën prijzen te verdelen. In de categorie nieuws is de NOS zowel het populairst als het best bevonden. De populairste websites zijn de websites met de meeste stemmen binnen hun categorie. De beste websites zijn de sites met de hoogste scores op inhoud, navigatie en ontwerp.

Joris van Lierop
@jlierop
#Buienradar Website van het jaar! Eindelijk! Al jarenlang ijzersterk, congrats Niels de Kind en hele team! Knap dat jullie ook de overwinningsfoto van het jaar maakten, wat een mooi stel! #wvhj18
6 maanden geleden

Fijne dag!

STER Reclame