Sneeuw is mooi, maar dit weekend niet gewenst op Japanse buitenbaan

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Schaatsen op Japans buitenijs: 'Ik rij liever binnen, als ik heel eerlijk ben'

Het kan prachtige plaatjes opleveren, maar voor de rijders is het - weer - even wennen: schaatsen op een buitenbaan. De wereldbekerwedstrijden in het Japanse Tomakomai zijn de komende dagen op zo'n piste in de buitenlucht.

Een fraaie locatie, vindt Patrick Roest. De 22-jarige Jumbo-schaatser bewaart dan ook goede herinneringen aan een buitenbaan. In maart werd hij tenslotte wereldkampioen allround in de buitenlucht, het decor was toen het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Alle schaatsafstanden in Tomakomai zijn rechtstreeks te volgen via een livestream op NOS.nl en in de app. De eerste wedstrijden zijn vrijdagochtend vanaf 7.30 uur.

"Ik vind het erg mooi hier en het ijs ligt er ook mooi bij. Een hele mooie locatie om een wedstrijd te rijden", aldus Roest. Drie keer mooi dus, in zijn woorden, maar niet iedereen denkt er zo over.

Koud

Sprinter Dai Dai Ntab 'begint het wel te waarderen', schaatsen in de buitenlucht. Maar: "Ik rij liever binnen, als ik heel eerlijk ben. Het is gewoon koud, je doet hier een steigerung (een oefening waarbij het tempo toeneemt, red.) of iets anders snels en je moet je gelijk weer aankleden."

jumbovisma_ice
Tomakomai, Hokkaido
Een eerste ijstraining in het Japanse Tomakomai onder prachtige omstandigheden 👌

"Er komt echt iets anders bij kijken en ik ben er nog een beetje mijn weg in aan het vinden", vervolgt Ntab. "Het heeft zeker wat, als je om je heen kijkt zie je sneeuw." Om vervolgens weer terug te komen bij die ene zin: "Het is wel erg koud."

Wind of sneeuw

Koud dus en onvoorspelbaar. De schaatsers zijn in Tomakomai overgeleverd aan de elementen. Wind of sneeuw kan een wedstrijd flink beïnvloeden, helemaal als de wind pas halverwege de ritten opsteekt of de sneeuw plots begint te vallen.

"Voor het beeld zou sneeuw het mooiste zijn", aldus Roest. "Maar voor ons, de wedstrijdrijders, zou het wel het beste zijn als de omstandigheden een beetje hetzelfde blijven. Als het halverwege de wedstrijd gaat sneeuwen zal dat niet het geval zijn."

Ntab: "We zijn een beetje verwend geraakt, met Thialf. Écht buiten schaatsen, dat je niet verder kan als het regent, heb ik niet vaak meegemaakt. Ik hoop dat het windstil is morgen, dat iedereen een eerlijke wedstrijd kan schaatsen."

Het schaatsprogramma van vrijdag in Tomakomai NOS

STER Reclame