Carolijn Brouwer op de boot van Team Dongfeng bij de Volvo Ocean Race ANP

Wereldzeilster van het Jaar Carolijn Brouwer kan haar topjaar nog meer glans geven. Ze stapt eind december als stuurvrouw aan boord van de eerste professionele vrouwenboot die meedoet aan de prestigieuze en beruchte zeilrace Sydney-Hobart.

Vanwege de vaak extreme weersomstandigheden op de Tasmanzee wordt de race beschouwd als een van de zwaarste beproevingen in de zeilwereld. De race start elk jaar op Tweede Kerstdag in Sydney, Australië en finisht in Hobart op Tasmanië.

Door de ruige zee en extreme winden worden meerdere boten jaarlijks gedwongen tot opgave. Vooral de editie van 1998 vormt een zwarte bladzijde in de zeilgeschiedenis. Van de 115 gestarte boten haalden slechts 44 de finish; 5 boten kwamen tot zinken, 6 zeilers verloren het leven.

'Vrouwen meten met mannen'

"Het is de eerste keer in 73 edities dat een vrouwenteam volledig bestaand uit professionals aan de start verschijnt. We willen laten zien dat het mogelijk is om ons als vrouwen te meten met de mannen", laat Brouwer weten. Het team, dat de naam 'Ocean Respect Racing, Wild Oats X 11th Hour Racing' draagt, wordt geleid door schipper Stacey Jackson.

Brouwer won eerder dit jaar als eerste vrouw de Volvo Ocean Race met Team Dongfeng. Het leverde haar de titel Wereldzeilster van het Jaar op en tevens de Conny van Rietschoten Trofee, de prijs voor beste Nederlandse zeiler.

STER reclame