Max Verstappen op de persconferentie in Abu Dhabi ANP

Anderhalve week na hun veelbesproken aanvaring bij de Grand Prix van Brazilië zitten Max Verstappen en Esteban Ocon weer naast elkaar. Niet gebroederlijk met een vredespijp in de hand, maar omdat het moet.

Autosportfederatie FIA heeft de kemphanen opgeroepen voor de persconferentie voor de laatste Formule 1-race van het seizoen, in Abu Dhabi. Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen zijn tussen Ocon en Verstappen geparkeerd, de veteranen vormen een symbolische rode buffer tussen de twee jonge ruziemakers.

Het is duidelijk dat Verstappen en Ocon het incident willen begraven, maar met tientallen autosportjournalisten in de zaal blijkt dat een kansloze missie. Iedereen wil weten wat hen bezielde in Brazilië. Hoe haalde achterblijver Ocon het in zijn hoofd raceleider Verstappen aan te vallen? En waarom ging Verstappen na de race verhaal halen en kon hij zich niet beheersen?

'Jullie houden van drama, hè?'

Beiden krijgen de vraag voorgelegd of ze genuanceerder zijn gaan denken na hun touché in Sao Paulo? Verstappen laat meteen weten dat daar wat hem betreft geen sprake van is.

De Limburger heeft een venijnig antwoord ingestudeerd. "Jullie houden van drama, hè? Het is al bijna twee weken geleden. Natuurlijk is het raar om met een achterblijver te crashen. Het was ongelukkig en vervelend, maar ik kan er niks aan veranderen."

Vettel en Räikkönen vormen een Ferrari-rode buffer tussen Verstappen en Ocon ANP

Ocon komt met een half excuus. "Je wilt niet crashen met de leider. Max had moeten winnen. Hij had de race in zijn zak. Ik zat na mijn pitstop klem tussen hem en Hamilton. Het team adviseerde me om Max in te halen als ik sneller was. Dat was zo, dus ik ging ervoor."

De Fransman betreurt de gevolgen. "Het is niet anders, maar we kunnen het verleden niet veranderen. Zand erover. Ook als Max niet van gedachten verandert over de gebeurtenissen na de race. We kennen elkaar langer dan vandaag. Er zijn wel vaker tikjes uitgedeeld, maar dat hoort bij gevechten om zeges en titels."

Ferrari-coureurs Vettel en Räikkönen zitten er bijna voor spek en bonen bij. Maar uiteindelijk wordt ook Vettel gevraagd wat hij denkt van het voorval. Wat vindt hij van Verstappens handtastelijkheden? Heeft hij er begrip voor dat Verstappen verhaal kwam halen?

Max Verstappen denkt nog steeds hetzelfde over zijn reactie na de race ANP

Vettel na enige aarzeling. "Coureurs zijn ook mensen. Emoties schieten na de race alle kanten op. Als je wint, ben je dolblij en als je verliest, ben je soms overstuur."

'Boys are boys'

Dat Verstappen furieus reageerde omdat Ocon hem de zege door de neus had geboord, is in Vettels optiek logisch. "Voor ons is het een droom om in Formule 1-auto's te zegevieren. Een grand prix winnen is geen eitje. Emoties horen bij de sport en lopen hoog op. Soms kookt het even over. Ik heb dat zelf ook meegemaakt."

Vettel krijgt bijval van Räikkönen. "Deze dingen gebeuren. Boys are boys. Het is niet het einde van de wereld."

Een boze Max Verstappen na de Grand Prix van Brazilië Hollandse Hoogte | VI Images

Na de Braziliaanse grand prix uitten diverse F1-insiders kritiek op Verstappen. Hij had als leider in de race minder risico moeten nemen en Ocon meer ruimte kunnen geven. Klinkklare onzin, oordeelt de Nederlander. "Ik snap niet wat ik anders had moeten doen. Als leider verwacht je niet dat je geraakt wordt door een achterblijver."

Verstappen bevestigt dat hij voor de aanvaring relatief langzaam reed. "Leiders rijden niet altijd op de limiet. Ik was mijn banden aan het sparen. Ocon is hooguit een paar ronden iets rapper, maar de rest van de race levert hij anderhalve seconde per ronde in. Het is dan verstandiger om achter de leider te blijven en te volgen, maar dat deed hij niet."

Taakstraf 'beetje overtrokken'

Autosportfederatie FIA legde Verstappen een taakstraf op vanwege het handgemeen na de race. De Nederlander heeft er nog steeds weinig begrip voor. "Als je op deze manier een zege verliest, is het logisch dat je emotioneel reageert."

Wat de taakstraf concreet inhoudt, is nog niet duidelijk. "Geen idee. Het doet er ook niet toe of ik het met die straf eens ben, maar ik vind het wel een beetje overtrokken."

Dat hij direct na de race Ocon een paar keer stevig duwde en handtastelijk werd, was volgens Verstappen het gevolg van Ocons onverwachte reactie. "Ik wilde een excuus, maar kreeg iets anders. Het doet er niet toe wat dat antwoord was, maar ik werd er pissig van."

Even laait het vuur in de persconferentie nog op als iemand op Twitter een spannend citaat ontwaart. Een doorgaans goed geïnformeerde tv-verslaggever beweert dat Verstappen even daarvoor heeft gezegd dat Ocon hem opzettelijk van de baan heeft gekegeld.

Verstappen laat zich niet verleiden tot een nieuwe polemiek: "Ik ben niet geïnteresseerd in wat op Twitter staat. Of ik dat gezegd heb? Nee."

STER reclame