Arjen Lubach bij Late Night with Seth Meyers
NOS Nieuws

De Lee Towers en genant moment: Arjen Lubach te gast bij Seth Meyers

Een niet zo alledaags tv-optreden voor Arjen Lubach vannacht: hij was te gast bij Late Night with Seth Meyers, een bekende Amerikaanse talkshow.

Lubach was uitgenodigd om te praten over het succes in Nederland van zijn eigen show, Zondag met Lubach. Meyers had Lubach ontmoet bij het recente jubileum van Boom Chicago, een Amsterdams comedytheater waar de Amerikaanse talkshowhost ooit werkte.

Tijdens de latenightshow, die met ruim 1 miljoen kijkers ongeveer evenveel kijkers trekt als Lubach zelf, zei hij dat het prettig was dat hij op straat in New York niet werd herkend, wat in Nederland wel veel gebeurt. "Ik doe de show nu vier jaar en het wordt erger en erger."

Meestal is het best leuk om herkend te worden, maar niet altijd. Lubach vertelde een anekdote over het genantste dat hij de laatste tijd meemaakte:

Arjen Lubach bij Late Night with Seth Meyers

Meyers liet ook een fragment zien van de bekende video uit Zondag Lubach die in begin 2017 de hele wereld over ging: America First - The Netherlands Second.

"Het was een antwoord op Trumps uitspraak 'America First'", legde Lubach uit. "We dachten, oké, daar kunnen we niets aan doen. Daar gaat hij niets aan veranderen. Maar de tweede plaats is waarschijnlijk nog vrij. Dus we maakten een video in een stijl die hij zou begrijpen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Lubach vertelde nog dat hij een jaar na de video gebeld werd met de vraag of twee Rotterdamse woontorens naar 'Lee Towers' genoemd mochten worden. De zanger wordt in Lubachs video opgevoerd als een van de redenen waarom Nederland de tweede plaats moet krijgen. "Ze vroegen: 'Ben je het ermee eens dat we ze naar Lee Towers noemen?'. Ik zei: 'Ik heb geen rechten op die naam, doe het vooral'. Dus door ons filmpje staan er nu twee grote gebouwen in Rotterdam die de Lee Towers heten."

Het lijkt erop dat Lubach wat overdreef. De projectontwikkelaar had het idee voor de 'Lee Towers' al veel langer en heeft de zanger zelf gevraagd of de twee woontorens aan het Rotterdamse Marconiplein naar hem vernoemd mochten worden. De torens van het voormalige Europoint werden in maart omgedoopt. Lee Towers was er zelf bij.

'Ik keek altijd naar klok'

Meyers, die sinds hij eind jaren 90 een paar jaar in Amsterdam werkte regelmatig in ons land is, merkte op dat veel pogingen om een komische latenightshow op de Nederlandse tv te brengen door de jaren heen zijn gestrand. "Jou is het wel gelukt. Waarom werkt het met jouw show wel?"

"Ik heb gewerkt bij zo'n beetje al die shows die sneuvelden", antwoordde Lubach. "En we hebben misschien de juiste snaar geraakt. We zijn ook een wekelijks programma. Dat helpt, want in Nederland hebben we niet die continue nieuwsstroom zoals hier. Je kunt hier iedere zender 's nachts aanzetten en er zijn altijd drie mensen met volle make-up over het nieuws aan het praten. In Nederland is er rond die tijd een klok te zien. Echt waar." Meyers wist dat nog. "Het was een geweldige show. Ik keek altijd naar klok."

Lubach sloot af in zijn eigen taal met een opsomming van een paar theaters waar hij binnenkort met een programma te zien is. Meyers bedankte hem en deed dat ook in het Nederlands. "Heel goed!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl