ANP
NOS Voetbal

Nog exact vier jaar en dan begint het eerste WK in de winter

WK-wedstrijden met pakjesavond. Oranjekoorts in de vrieskou. En hoe moet het met de Oranje-rondvaart als de grachten bevroren zijn? Over exact vier jaar gaat het wereldkampioenschap in Qatar van start. FIFA-voorzitter Gianni Infantino weet het nu al zeker: het wordt een onvergetelijk WK.

"Het zal een zeer opwindend toernooi worden. Fantastisch en verbazingwekkend", aldus Infantino. Dat Qatar geen noemenswaardige sporthistorie heeft en de laatste jaren stevig onder vuur ligt vanwege uitbuiting van de arbeiders die de stadions bouwen, tempert Infantino's enthousiasme geenszins.

'Historisch evenement'

"Wij zijn FIFA en willen alleen het beste. Dat betekent dat elk komend WK het beste toernooi ooit moet worden. Dat was afgelopen zomer in Rusland het geval en nu zijn alle ingrediënten weer aanwezig om ook het WK in 2022 tot een historisch evenement te maken."

Historisch wordt het zeker, al was het maar omdat dus voor het eerst in de geschiedenis wordt uitgeweken naar de winter. Die keuze is gemaakt om de zinderende hitte in de zomer - in de maanden juni, juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur boven de 40 graden - te vermijden.

AFP
Gianni Infantino

Qatar is tevens het kleinste land ooit dat het WK mag organiseren, met een oppervlakte die iets meer dan een kwart van die van Nederland beslaat. Infantino: "Het toernooi zal heel compact zijn, alle stadions liggen maximaal op een uur reistijd van elkaar."

"Alle infrastructuur is aanwezig om de wereld te verwelkomen. Het klimaat zal eveneens geweldig zijn. Het is nu tussen 15 en 25 graden in Doha en dat zijn ideale omstandigheden voor zo'n groot evenement."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl