Acteur Kees Hulst nam de prijs in ontvangst in het tv-programma De Wereld Draait Door ANP

Het boek Zolang er leven is van Hendrik Groen is de winnaar van de NS Publieksprijs 2018. Aangezien de auteur van het boek buiten de publiciteit wil blijven, nam acteur Kees Hulst de prijs in ontvangst in het tv-programma De Wereld Draait Door. Hij speelt de hoofdrol in de dramaserie Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

Het is de tweede keer dat een boek van Hendrik Groen de NS Publieksprijs wint. In 2016 kreeg hij de prijs al met Pogingen iets van het leven te maken, dat eveneens gaat over de bejaarde Hendrik Groen en zijn belevenissen in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Zolang er leven is kreeg 42,2 procent van de in totaal 97.365 stemmen.

Bekijk hier de bekendmaking van de winnaar in De Wereld Draait Door:

De winnaar van de NS Publieksprijs werd bekendgemaakt in De Wereld Draait Door

De andere genomineerden waren Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder, De heilige Rita van Tommy Wieringa, Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck, Nazomer van Esther Verhoef en Stromboli van Saskia Noort. Alle auteurs waren eerder genomineerd.

Ook De laatste getuige van auteur Frank Krake was een kanshebber voor de prijs, ook al was het boek niet genomineerd. Krake had de afgelopen weken zelf campagne gevoerd om via de vrije keuze van kiezers in aanmerking te komen voor de publieksprijs. Die campagne leverde hem uiteindelijk 11,6 procent van de stemmen op.

Leesclub

De NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor Nederlandse boeken. Het winnende boek krijgt de eretitel Boek van het Jaar 2018. De auteur krijgt een geldbedrag van 7500 euro en een sculptuur van kunstenaar Jeroen Henneman. Ook mag de winnaar een jaar lang gratis eerste klas reizen met NS. Groen doneert het prijzengeld aan de Stichting Alzheimer. Het NS-abonnement wil hij zelf houden.

Dit jaar is voor het eerst een speciale NS Publieksprijs Leesclub begonnen op het hoofdkantoor van NS. Zo'n honderd lezers zijn uiteindelijk geselecteerd om toe te treden tot die club en hebben als ambassadeurs van de prijs geprobeerd stemmen te werven. Zo hebben ze onder meer miniboekjes met fragmenten uit de genomineerde titels uitgedeeld in de trein.

Vorig jaar won De wereld volgens Gijp van Michel van Egmond de lezersprijs.

STER reclame