In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Cruiseschepen laten Amsterdam links liggen om toeristenbelasting

MSC Cruises gaat met ingang van volgend jaar niet meer aanleggen in Amsterdam. Aanleiding is de nieuwe toeristenbelasting van 8 euro per dag voor passagiers voor wie Amsterdam een tussenstop is.

De rederij - jaarlijks goed voor 1000 routes - wil die kosten niet verhalen op haar klanten.

De schepen komen nu in andere Nederlandse plaatsen aan. Passagiers kunnen vervolgens met de bus naar Amsterdam. Rotterdam is een van de plekken waar MSC zal aanleggen, zegt een woordvoerder van MSC Cruises tegen NH Nieuws.

Het gaat in totaal om zeven aankomsten in 2019 en elf in 2020. Per schip gaat het om zo'n 2500 passagiers die soms twee dagen Amsterdam aandoen.

'Kwaliteitstoerist'

Directeur Erik Schuffel wil met het besluit een signaal afgeven aan de Amsterdamse politiek. Die wil de Passagiersterminal naar het westen van de stad verhuizen. Dan bezoeken toeristen ook het gebied rond Amsterdam en wandelen niet automatisch met z'n duizenden tegelijk het centrum binnen.

Volgens Schuffel brengen cruiseschepen een ander type passagier. Tegen Het Parool zegt hij: "Wij brengen de kwaliteitstoerist de stad in. Geen rolkoffers, geen mensen die in stegen pissen of hooguit een pizzapunt kopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl