NOS NieuwsAangepast

Eis: 20 jaar cel voor doodslag op Milica van Doorn

Het Openbaar Ministerie eist 20 jaar gevangenisstraf tegen Hüseyin A. voor verkrachting en doodslag op de 19-jarige Milica van Doorn uit Zaandam.

Volgens het OM is A. "van meet af aan bezig geweest met het verzinnen van leugenachtige scenario's". "Uit niets blijkt enig berouw. Het komt niet in hem op om het echte verhaal te vertellen. De nabestaanden van Milica hebben daardoor nog altijd geen antwoord op de vele vragen die bij hen leven."

Het OM stelt dat er "excessief geweld" tegen het slachtoffer is gebruikt. De vrouw had verschillende steekwonden en haar keel was doorgesneden. Uit andere verwondingen blijkt dat ze zich hevig heeft verzet. "Milica moet in de laatste momenten van haar leven ongelooflijk bang zijn geweest en hebben geweten dat haar laatste uur had geslagen", aldus het OM.

Richard Korver, advocaat van de familie Van Doorn, over de strafeis.

De advocaat van de familie Van Doorn, Richard Korver, laat aan de regionale omroep NH Nieuws weten tevreden te zijn met de strafeis. "Het is de maximale en daarmee ook de juiste strafeis. Ik ben achttien jaar advocaat en heb zelden een slachtoffer zo toegetakeld gezien als in dit dossier."

Volgens Korver hebben de nabestaanden een dubbel gevoel overgehouden aan vandaag. "Het is een afsluiting, want na 26 jaar komt er straks een vonnis. Maar eigenlijk weet de familie nog niks, omdat de verdachte inhoudelijk niet heeft willen verklaren. De familie is wel tevreden met de eis, want het is het maximaal haalbare."

Dna-sporen

Milica van Doorn werd in juni 1992 dood aangetroffen in een vijver in Zaandam. De vrouw was verkracht en vermoord. Op haar lichaam werden dna-sporen aangetroffen, maar een dader werd nooit gevonden.

Door nieuwe technieken kon worden vastgesteld dat de dader van Turkse afkomst moest zijn. Daarom benaderde de politie in december 2017 133 mannen voor het afstaan van dna. Zij woonden in 1992 allemaal in de wijk in Zaandam waar Milica werd gevonden.

125 mannen stonden dna af. Twee anderen wilden niet meewerken en nog twee mannen konden door de politie niet worden bereikt.

Een maand later kon de politie de 47-jarige Hüseyin A. uit Zaandam aanhouden. Hij was een van de mannen die niet wilden meewerken. A. werd gevonden omdat zijn broer wel vrijwillig dna had afgestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl