Assistent Lodeweges zoekt briefje na Duitsland-Nederland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Er is nu al een fraaie anekdote over te vertellen: hoe het Nederlands elftal de eerste eindronde van de Nations League bereikte. Met behulp van een briefje dat bondscoach Ronald Koeman aan zijn spelers in het veld gaf. En dat schrijfsel is direct een begeerd item.

Op het briefje, het is inmiddels bekend, stond onder meer dat verdediger Virgil van Dijk in de spits moest gaan staan om de 2-2 te forceren tegen Duitsland. Van Dijk las de boodschap, ging naar voren en produceerde de gelijkmaker.

Maar vervolgens: waar bleef het briefje? Van Dijk gooide het nog tijdens de wedstrijd weg. Analist Rafael van der Vaart zag het en vroeg NOS-redacteur Hans Engelbrecht op zoek te gaan. Datzelfde deed later ook assistent-bondscoach Dwight Lodeweges, de auteur die het briefje aan Koeman gaf. Lodeweges zocht, maar tevergeefs.

"We stonden in de nabeschouwing. Toen wees Rafael van der Vaart opeens naar de middellijn", legt Engelbrecht uit. "Ter hoogte daarvan lag een briefje. Hij vroeg of ik het wilde gaan halen. Daar stonden inderdaad alle aanwijzingen op. Virgil van Dijk had het over de zijlijn gegooid. Het lag tegen de reclameborden aan."

Van der Vaart wilde het briefje wel houden. Er zijn gekkere items geveild voor grote bedragen. Zo leverde een briefje van de Duitse doelman Jens Lehmann ooit een miljoen euro op.

2006: Briefje Lehmann levert miljoen euro op

Veiling

Lehmann had in 2006 in de kwartfinales van het WK in eigen land een papiertje waarop precies stond welke speler, op welke wijze de penalty zou nemen. Duitsland won de strafschoppenreeks van de Argentijnen omdat de doelman tweemaal een inzet wist te keren.

Een Duits energiebedrijf betaalde naderhand een miljoen euro voor het spiekbriefje. Lehmann gaf dat bedrag aan een goed doel. Inmiddels hebben in Nederland al meerdere mensen belangstelling getoond om Lodeweges briefje ook voor een goed doel te veilen.

Hoe een simpel briefje de avond van Oranje redde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Lodeweges wil het terug

"Lodeweges wil het terughebben", weet Engelbrecht. Dat heeft niet alleen sentimentele of financiële redenen, maar "er stonden ook andere dingen op het briefje. Het waren een paar kantjes."

Het briefje bracht na de wedstrijd de nacht door op het nachtkastje van NOS-commentator Jeroen Elshoff en is inmiddels weer naar Lodeweges gebracht.

STER reclame