Camiel Eurlings tijdens de Olympische Spelen in Rio
NOS Sport

102 IOC-leden, geen Nederlander. En dat blijft de komende jaren zo

Nederland hoeft voorlopig niet te rekenen op een vertegenwoordiger in het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité. Na het vertrek van Camiel Eurlings is de lobby voor een van de 115 zetels, 13 zijn er nog niet ingevuld, tot nu toe tevergeefs gebleken. "Het is me wel duidelijk dat we de eerste paar jaar niet zomaar een IOC-lid krijgen," zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF.

Het IOC-bestuur is een bijzondere verzameling van oud-sporters, politici, zakenmensen en vertegenwoordigers met koninklijk bloed. Nieuwe leden moeten worden voorgedragen in een ondoorzichtig proces, waarbij geen enkel land automatisch recht heeft op een zetel.

Overleg

Officieel heeft NOC*NSF geen stem in het selectieproces, zo benadrukt Dielessen: "Wij bepalen niet of er iemand in het IOC terecht komt. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de afgelopen acht jaar wel heb meegemaakt dat er overleg is als er een plek vrijkomt. Dat gebeurde toen toenmalig kroonprins Willem-Alexander weg ging omdat hij koning werd."

  • ANP/NOS
    Camiel Eurlings was de opvolger van koning Willem-Alexander in het IOC
  • ANP/NOS
    Toenmalig kroonprins Willem-Alexander stapte uit het IOC-bestuur toen hij koning werd
  • ANP/NOS
    Hein Verbruggen werd benoemd in het IOC vanwege zijn voorzitterschap bij de internationale wielerunie UCI
  • ANP/NOS
    Anton Geesink kreeg een plek in het IOC-bestuur vanwege zijn verdiensten als topjudoka
  • ANP/NOS
    Els van Breda Vriesman kreeg de zetel in het IOC vanwege het voorzitterschap bij de internationale hockeybond

Het IOC heeft een schaarsteprobleem, want 206 landen azen op de 115 posities, waarbij sommige landen door meerdere leden vertegenwoordigd worden in het bestuur. Zo had Nederland tussen 2001 en 2008 nog vier bestuurszetels.

"Je ziet dat diversiteit en gendergelijkheid een hele belangrijke rol spelen in het IOC," zo vertelt Dielessen. Hij verwacht daarom dat de komende periode meer leden uit bijvoorbeeld Afrika worden benoemd dan uit het al rijkelijk bedeelde West-Europa.

"Het is ook wel een beetje op je beurt wachten. Een paar keer per jaar spreek ik de mensen van het IOC en dan heb je het daar natuurlijk over. Je probeert aan te voelen wanneer het moment is van: nu wordt het wel weer eens tijd," vult de algemeen directeur van NOC*NSF aan.

Korte route

De atletencommissie van het IOC is mogelijk een snellere weg naar de top. Voor die functie mogen sporters zichzelf verkiesbaar stellen. In 2012 kreeg oud-roeister Femke Dekker niet genoeg stemmen voor een zetel. Dielessen denkt erover na om namens Nederland voor de nieuwe verkiezing in 2020 een sporter te kandideren.

"Dan moet je nadenken over wie je daarvoor kunt positioneren en of het kansrijk is. Het is te vroeg om namen te noemen, maar daar zijn we nu wel mee bezig."

Het is daarbij van belang dat een mogelijke kandidaat wereldwijd bekendheid geniet, omdat campagne voeren aan strenge regels gebonden is. "Vroeger kon je bij een eetzaal staan en pamfletten uitdelen, maar dat mag niet meer."

Koning Willem-Alexander en Gerard Dielissen in Zuid-Korea op de tribune

Geen achilleshiel

Dielessen wil niet doemdenken over het gebrek aan Nederlandse invloed in de internationale sportwereld. "Er wordt weleens gezegd dat het een achilleshiel is van de Nederlandse sport, maar daar kijk ik veel genuanceerder naar." Hij wijst op de vele vertegenwoordigers op andere niveau's. "We hebben een enorme lijst met mensen die allemaal in hogere en lagere functies internationaal actief zijn."

De algemeen directeur van NOC*NSF koestert bovendien de band met het Arubaanse IOC-lid Nicole Hoevertsz, die sinds sinds enkele jaren deel uitmaakt van het IOC-hoofdbestuur. "Die staat heel dicht bij ons. En zo'n vijftien tot twintig IOC-leden kennen we heel goed en daar hebben we veel contact mee. Dus het is niet zo dat we onthand zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl