NOS Sport

Turnbond schakelt hulp in van 3D-lasertechniek

De jury krijgt volgend jaar bij de wereldkampioenschappen turnen in Stuttgart bij het beoordelen van de oefeningen hulp van 3D-lasertechniek. Dat heeft de internationale federatie FIG besloten.

Een Japans bedrijf heeft deze speciale techniek voor turnoefeningen ontwikkeld. Met behulp van drie camera's kan volgens de mondiale bond een oefening worden gesplitst in duizenden afzonderlijke afbeeldingen. Elke hoek kan exact worden berekend. De moeilijkheidsgraad van een oefening kan in de toekomst ook technisch bepaald worden.

Jury niet vervangen

Morinari Watanabe, de Japanse voorzitter van de FIG, had eerder al aangekondigd met behulp van moderne technologie tot een 'eerlijkere' beoordeling van de oefeningen te komen. Er is regelmatig kritiek op de jurering bij het turnen. Er zijn echter geen plannen om de jury volledig te vervangen door de computer.

Bij de WK in Doha werd intern al getest met de beoordeling via het speciale systeem. Volgens de FIG gebeurt dit de komende periode ook bij de wereldbekerwedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl