NOS Nieuws

Wekdienst 20/11: ISS is jarig en hoe (on-)gezond eet Nederland?

Goedemorgen! Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu publiceert vanmiddag een groot onderzoek naar het eetpatroon van de Nederlanders. Eten we bijvoorbeeld meer of minder vlees, groenten en fruit? En het internationaal ruimtestation ISS bestaat twintig jaar.

De dag begint droog. Met een stevige oostenwind voelt het koud aan. In de loop van de middag en in de avond trekt er een gebied met neerslag over het oosten- en noordoosten van het land. Er is dan kans op (natte) sneeuw. Het wordt 3 tot 4 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De butler van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, die ervan wordt verdacht voor vele honderdduizenden euro's juwelen te hebben gestolen, moet zich verantwoorden voor de rechter. Marcel J. had de sieraden in bewaring om op te laten bergen in de kluis van het hotel of ze te laten reinigen.
  • Ruimtestation ISS bestaat twintig jaar. Op 20 november 1998 werd de eerste module van het station gelanceerd. De NOS blikt later vandaag met astronaut André Kuipers terug op twee decennia internationale samenwerking in het bemande ruimtelab.
  • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert een rapport over hoe (on-)gezond Nederlanders eten. Het onderzoek wordt om de zoveel jaar uitgevoerd en laat zien wat het eetpatroon in Nederland is.

Wat heb je gemist?

Ouders die hun kinderen niet willen laten vaccineren, worden op gesprek uitgenodigd bij de Jeugdgezondheidszorg. Staatssecretaris Blokhuis hoopt dat ze dan op andere gedachten kunnen worden gebracht, maar hij benadrukt dat "vrijwilligheid het uitgangspunt" blijft.

Met de gesprekken wil Blokhuis de daling van de vaccinatiegraad tegengaan. Sinds vier jaar zit ons land onder de grens van 95 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig hanteert. Van alle 2-jarigen is iets meer dan 90 procent ingeënt tegen ernstige ziektes als mazelen, polio en kinkhoest.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Dijkhoff wil einde aan demonstraties bij Sinterklaasintochten: op Facebook vraagt de VVD-fractievoorzitter "iedereen z'n gezond verstand te gebruiken". Mochten mensen toch van plan zijn te gaan demonstreren, dan wil Dijkhoff dat burgemeesters dat niet toestaan in de periode van de intocht tot aan het Sinterklaasfeest.
  • Australië pakt drie mannen die aanslag planden op: volgens de Australische autoriteiten zijn ze door Islamitische Staat geïnspireerd en wilden ze in de stad Melbourne toeslaan. De drie probeerden aan semiautomatische wapens te komen. Op het moment dat er genoeg bewijsmateriaal was, greep de politie in.
  • NTR-documentaire wint Internationale Emmy: de documentaire Etgar Keret - Een waargebeurd verhaal heeft in New York een Internationale Emmy gekregen, een belangrijke tv-prijs. In de documentaire van Stèphane Kaas, Rutger Lemm en Marloes Blokker wordt onderzocht hoe de Israëlische schrijver Keret zo'n goede verteller kon worden.

En dan nog even dit:

Het leek er even op dat Oranje een teleurstellende avond zou beleven in Gelsenkirchen tegen Duitsland. Maar op het moment dat assistent-bondscoach Dwight Lodeweges besloot in allerijl een alternatieve opstelling op een briefje te krabbelen, veranderde alles.

Via rechtsback Kenny Tete, die het dichtst bij Ronald Koeman langs de kant stond, kwam het briefje via via bij Virgil van Dijk terecht. Hij maakte in blessuretijd de 2-2, waardoor Nederland zich plaatste voor het eindtoernooi van de Nations League.

Zie hier hoe het briefje via Koeman en Tete bij de rest van het Nederlands elftal terechtkomt:

De route van het 'winnend' briefje van Oranje

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl