Het Bloemencorso in Zundert in september Omroep Brabant

Het VVD-plan om meer aandacht en geld naar volkscultuur te laten gaan krijgt weinig steun van coalitiegenoten CDA, ChristenUnie en D66.

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen vindt dat volkscultuur onderbelicht blijft in het beleid, terwijl grote groepen mensen er van genieten. Vorige week lichtte hij in de Volkskrant al een plan toe dat hij vandaag tijdens het debat over de cultuurbegroting lanceerde. Het is een pleidooi om van de rijksbegroting voor cultuur meer geld naar bijvoorbeeld carnavalsoptochten en bloemencorso's te laten vloeien.

De VVD vindt dat er nu te veel geld naar 'hoge cultuur' zoals opera en ballet gaat en dat 'lage cultuur' te weinig steun van de overheid krijgt. Coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie begrepen het plan van Aartsen niet. Ze wezen erop dat er vanuit lokale overheden wel degelijk geld naar "volkscultuur" gaat.

ChristenUnie-Kamerlid Dik Faber noemde Aartsens oproep een losse flodder. Volgens CDA-Kamerlid Geluk-Poortvliet is er vorige week juist al een ander voorstel aangenomen om verenigingen te helpen, waar de VVD tegenstemde. D66 wees erop dat minister Van Engelshoven juist een miljoen beschikbaar stelt voor "het zogenaamde immateriële erfgoed".

Meer geld voor volkscultuur of niet? Coalitie is het niet eens

In het debat over cultuur bood SP-Kamerlid Kwint verder een manifest aan met handtekeningen van artiesten die vinden dat de politiek iets moet doen tegen de woekerprijzen van concertkaartjes.

Sommige sites kopen veel kaartjes op en verkopen die met veel winst door. "Onze fans betalen zich blauw, wij verdienen er niks aan en de winst gaat naar iemand die niks toevoegt. Behalve ergernis. Heel veel ergernis", staat in het manifest van de artiesten en de SP.

Minister Van Engelshoven liet weten dat ze bang is dat de Nederlandse politiek daar weinig tegen kan doen. Volgens haar is een wettelijk verbod niet te handhaven. Maar ze vestigt wel haar hoop op een oplossing in Europees verband.

STER reclame