ANP

Raymond van Barneveld heeft zijn afscheid als professioneel darter aangekondigd. De 51-jarige vijfvoudige wereldkampioen zal na 2019 stoppen op het hoogste niveau.

"Al ruim 35 jaar draai ik mee in de top van het darten. Met hoge pieken en diepe dalen. Met vijf mooie wereldtitels en heel veel meer andere mooie prijzen die ik gewonnen heb. Ik heb vele landen gezien en onvoorstelbaar veel mensen ontmoet", schrijft Van Barneveld op Twitter.

"Deze sport bracht mij alles waar ik op kon hopen en daar zal ik altijd dankbaar voor zijn. Maar ik heb besloten dat 2019 mijn laatste jaar zal zijn als professioneel darter."

Dat betekent dat Van Barneveld nog twee WK's zal spelen. De eerste begint komende maand en volgend jaar zal hij dus afscheid nemen bij het WK.

Opladen voor grote toernooien

'Barney' presteert de laatste jaren wisselvallig, maar kan zich als geen ander opladen voor de grote toernooien. Zo stond hij vorig jaar bijna voor het vierde jaar op rij in de halve finales van het WK, maar Michael van Gerwen was hem in de kwartfinales in een thriller de baas.

Van Barnevelds doorbraak kwam in 1995 toen hij de WK-finale van de Embassy verloor, in de tijd dat hij nog postbode was. In 1998 werd hij wel wereldkampioen bij de BDO-bond en daarna volgden er nog wereldtitels in 1999, 2003 en 2005 en in 2007 bij de PDC-bond.

In 2013 maakte Andere Tijden Sport een aflevering over hoe Van Barneveld transformeerde van postbode tot dartsmiljonair.

ATS 2013: Barney, van postbode tot dartsmiljonair

Het reizen en veel van huis zijn valt Van Barneveld steeds zwaarder. Begin dit jaar was hij in het buitenland toen zijn vrouw thuis oog in oog stond met inbrekers. Verder sputtert het lichaam van 'Barney' tegen. Hij gaf onlangs in een interview aan dat hij met depressies kampt.

STER reclame