EPA

In Duitsland neemt de weerstand tegen het VN-migratiepact toe. Naast de rechts-populistische partij AfD roeren ook steeds meer leden vanuit de partij van bondskanselier Merkel CDU zich tegen de ondertekening van het pact.

Na de CDU in deelstaat Saksen liet afgelopen weekend CDU-minister van Volksgezondheid Jens Spahn van zich horen. Hij zei tegen Bild am Sonntag dat hij binnen de partij over het verdrag wil stemmen en ondertekening desnoods wil uitstellen. "Belangrijke beslissingen mogen niet zonder toestemming van de leden worden genomen", aldus Spahn.

In het verdrag staan 23 doelen, voornamelijk gericht op het beschermen van migranten. Hoe zij kunnen integreren, of hoe ze mogelijk weer terugkeren naar het land van herkomst. Het pact is bedoeld om de internationale omgang met vluchtelingen te stroomlijnen en rechten van migranten nauwkeuriger te definiëren. Het pact is nog niet ondertekend en het is nog niet duidelijk op hoeveel bijval het kan rekenen.

Volgens de minister moet niet de indruk worden gewekt dat regeringen een dergelijk verdrag er stiekem doordrukken. "Als we niet transparant zijn, neemt het wantrouwen toe", zei hij in de krant.

Spahn wil het pact op de agenda van het aanstaande partijcongres in december zetten om alle twijfels erover te kunnen bespreken, en dus ook erover stemmen.

"We hebben in het verleden altijd problemen gekregen als we debatten niet tot het einde voeren", schrijft hij op Twitter, in een verwijzing naar Merkels beslissing om in 2015 de grenzen niet te sluiten. Daarover is destijds niet in de Bondsdag gesproken.

Spahn staat in zijn kritiek niet alleen. Op een regionaal partijcongres van de CDU in deelstaat Saksen stemde afgelopen weekeinde een meerderheid tegen het verdrag.

Volgens een parlementslid bestaat het gevaar dat een handtekening onder het verdrag betekent dat "Duitsland de poorten zonder voorwaarden open moet zetten voor migranten".

Ook Carsten Linnemann, de invloedrijke voorzitter van de middenstandsvereniging van de CDU, steunt Spahn. Hij omschrijft het verdrag als "een groot loflied op de migratie" en zegt dat Duitsland "niet naïef moet zijn".

"Hysterie van rechts"

Nog altijd is een meerderheid van de partijen in de Duitse Bondsdag vóór het verdrag, net als het merendeel van de CDU.

CDU vice-voorzitter Thomas Strobl waarschuwt in Bild: "We moeten ons niet gek laten maken door de populistische hysterie van rechts".

Bondskanselier Merkel ziet het verdrag als een testcase voor internationale samenwerking. "Of we redden het om op internationaal niveau dingen met elkaar af te spreken, of niet", zei de bondskanselier gisteren op een persconferentie.

Kritiek op Spahn

De bondskanselier verdedigde het pact bij haar bezoek aan Chemnitz afgelopen week. De afspraken zijn volgens de bondskanselier in het voordeel van Duitsland, onder meer omdat opvang in de regio beter geregeld wordt en Afrikaanse landen op moeten treden tegen illegale migratie.

"Er worden veel leugens over het verdrag verspreid, die moeten we ontmaskeren. We mogen onze agenda niet laten bepalen door diegenen die hetze en haat verspreiden", aldus een felle Merkel.

Van coalitiegenoot SPD komen nog iets hardere woorden voor de oproep van Spahn. "Het tegendeel van verantwoordelijke politiek", zei SPD-minister van Justitie Katarina Barley.

"Hiermee distantieert Spahn zich niet alleen van de bondskanselier, maar komt hij inhoudelijk in de buurt van de Afd, Orban en Trump." Volgens Barley is het pact vooral een eerste poging om een globale uitdaging gezamenlijk aan te pakken. Iedereen die iets anders beweert, verspreidt "onzin", twittert de minister.

De uitspraken worden ook gezien als een poging van Spahn zichzelf in de kijker te spelen. Hij is een van de drie serieuze kandidaten in de race om het partijvoorzitterschap van de CDU.

Hij profileert zich als de criticus op het gebied van vluchtelingenpolitiek en als de kandidaat die de weggelopen kiezers van de AfD terug kan halen. Tot nu toe is hij nog niet heel succesvol. In de peilingen ligt hij ver achter op Friedrich Merz en Annegret Kramp-Karrenbauer.

STER reclame