Jacco Swart (Eredivisie CV) en Edwin van der Sar en Hans Nijland van de Eredivisieclubs tijdens de persconferentie na de Vergadering van Vennoten over de Veranderagenda
NOS Voetbal

Ajax, PSV en Feyenoord hadden 15 miljoen euro over voor hervormingen

Ajax, PSV en Feyenoord wilden eenmalig vijftien miljoen euro betalen om de eredivisie te veranderen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs eredivisieclubs.

De drie grootste topclubs waren bereid dat geld af te staan aan de andere clubs in de eredivisie als er twee dingen zouden veranderen: de eredivisie zou terug moeten naar zestien clubs en er zou een verbod moeten komen op kunstgras. Het voorstel is niet in stemming gekomen, omdat er geen meerderheid voor was.

De vijftien miljoen zou komen van een herverdeling van de gelden die de clubs krijgen uit het tv-contract met Fox Sports en van inkomsten uit Europees voetbal. Ajax-directeur Edwin van der Sar, de vertegenwoordiger van de topclubs bij de besprekingen, bevestigt het bedrag maar wil er verder niet op ingaan.

Twee jaar praten

Twee jaar lang is er gesproken over de zogenoemde veranderagenda bij de eredivisie. Daartoe werden de clubs in drie groepen verdeeld. De drie topclubs bij elkaar, de subtop, en de negen clubs clubs uit het rechterrijtje.

Vorige week donderdag was de finale vergadering waar de besluiten moesten worden genomen. In elke groep was een meerderheid nodig om akkoord te gaan. Dat lukte niet bij de kleinere clubs in de eredivisie.

Volgens Ferry de Haan, algemeen directeur van Excelsior, wist het voorstel de kleine clubs niet te overtuigen: "Het gaat niet alleen om het financiële, maar om meer dan dat. Er lagen ook alternatieven. Het ging om het totaalpakket aan maatregelen en dat vonden wij niet goed genoeg."

Eredivisie met achttien clubs verder, geen verbod op kunstgras

De clubs maakten wel andere afspraken. Zo is er per seizoen in totaal 3,5 miljoen euro beschikbaar voor clubs (maximaal 350.000 euro per club) die op gras voetballen. Op die manier moeten clubs die nu nog op kunstgras spelen geprikkeld worden om over te stappen naar gewoon gras.

De competitie blijft uit achttien clubs bestaan. Wel is het de bedoeling dat vanaf 2021 twee clubs rechtstreeks uit de hoogste klasse degraderen en twee clubs direct vanuit de eerste divisie promoveren naar de eredivisie. En alle eredivisieclubs gaan meedelen in de Europese bonussen. Clubs in de Europa League of Champions League stoppen vijf procent van hun inkomsten van de UEFA in een zogeheten solidariteitsfonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl