Actievoerders op maandagochtend bij een brandstofdepot in de stad La Rochelle
NOS NieuwsAangepast

Acties tegen brandstofprijzen Frankrijk gaan door

Voor de derde dag op rij wordt er in Frankrijk geprotesteerd tegen de stijgende brandstofprijzen in het land. Vanochtend vroeg waren wegen rond steden als Perpignan, Caen en Calais al geblokkeerd. Ook is de toegang tot brandstofdepots bij Toulouse, Rennes en La Rochelle afgesloten.

Ten noorden van Lyon zijn de tolpoorten opengezet. Bij Bordeaux werd de hangbrug Pont d'Aquitaine afgesloten door actievoerders. In het departement Haute-Marne is volgens nieuwszender France Info vannacht een demonstrant zwaargewond geraakt toen een vrachtwagen hem aanreed bij een brandstofdepot.

De actievoerders ageren tegen de hogere accijns op brandstof. Die worden niet teruggedraaid, benadrukte premier Edouard Philippe gisteren nog. Volgens hem hebben andere belastingverlagingen de totale lasten voor de belastingbetaler verminderd.

De protesten begonnen zaterdag. Er werd toen op ruim 2000 plaatsen hevig gedemonstreerd, waarbij een dode en 227 gewonden vielen.

Zondag gingen de protesten door. 40.000 demonstranten wierpen op zo'n 150 plekken wegversperringen op. Zaterdag waren er nog 285.000 demonstranten op de been, die ongeveer 2000 wegblokkades plaatsten.

"Gele hesjes"

Achter de acties zit geen centrale organisatie. Het protest begon nadat een ondernemer een petitie tegen de prijsstijgingen online had gezet. De actievoerders worden in Franse media "gele hesjes" genoemd. Ze dragen de fluorescerende hesjes die automobilisten verplicht in de auto hebben liggen.

Vanwege het ongeorganiseerde karakter is het lastig te voorspellen hoe groot de weerstand tegen de accijns op brandstof precies is en hoe lang de acties doorgaan, zegt correspondent Frank Renout.

"Sommigen hebben gezegd morgen weer te willen demonstreren. Anderen roepen op tot een landelijke demonstratie in Parijs, zaterdag. De komende dagen is het vooral de vraag of mensen gemobiliseerd blijven, of dat het protest langzaam uitdooft. Op dat laatste lijkt de regering te hopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl