Wim Kieft kopt in Gelsenkirchen de 1-0 binnen tegen Ierland tijdens het EK van 1988

Oranje in Gelsenkirchen: dat kan bijna niet misgaan

Gelsenkirchen is vanavond (20.45 uur) de plaats van handeling van het Nations League-duel van Nederland met Duitsland. Oranje heeft aan een punt genoeg om groepswinnaar te worden. En laat Gelsenkirchen het Nederlands elftal nou net heel goedgezind zijn.

Vijf keer eerder speelde Nederland een interland in de stad van Schalke 04. En nooit verloor Oranje: voetballen in het Ruhrgebied leverde vier zeges en één gelijkspel op.

Oefenzege in 2002 (3-1)

De laatste keer, in 2002 in de Veltins-Arena, won Nederland een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland met 3-1. Patrick Kluivert, Jerrel Hasselbaink en Ruud van Nistelrooij maakten de goals. Vier jaar eerder, toen nog in het Parkstadion, was er ook een oefenduel met 'die Mannschaft': dat eindigde in 1-1, dankzij een doelpunt van Michael Reiziger.

De andere drie wedstrijden, allemaal overwinningen, gingen echt ergens om en zijn te mooi om niet nog een keertje te bekijken. We hebben ze op een rijtje gezet.

WK 1974: Nederland-Argentinië 4-0

WK 1974: Oranje in Gelsenkirchen veel te sterk voor Argentinië

Het Nederlands elftal was de groepsfase van het WK in Duitsland goed doorgekomen en moest het in de tweede ronde, destijds ook in een groep, als eerste opnemen tegen Argentinië. Het werd op 26 juni 1974 in Gelsenkirchen een galavoorstelling.

Argentinië werd door goals van Johan Cruijff (twee keer), Ruud Krol en Johnny Rep met 4-0 over de knie gelegd. Bondscoach Rinus Michels moest na afloop van de imponerende triomf erkennen dat Oranje een van de favorieten was voor de wereldtitel.

WK 1974: Nederland-DDR 2-0

WK 1974: Oranje slecht Oost-Duitse muur in Gelsenkirchen

Ook de tweede wedstrijd van de tweede ronde van het WK werd in Gelsenkirchen gespeeld. Het verrassende Oost-Duitsland was op 30 juni 1974 de tegenstander en opnieuw was er succes voor Nederland.

De Oost-Duitsers trokken een muur op, maar daar raakte Oranje niet van onder de indruk. Nederland won door goals van Johan Neeskens en Rob Rensenbrink met 2-0 en zette een grote stap in de richting van de WK-finale.

EK 1988: Nederland-Ierland 1-0

EK 1988: Oranje verslaat Ierland in Gelsenkirchen dankzij 'lucky' Kieft

Veertien jaar later keerde Nederland terug in Gelsenkirchen. In de laatste groepswedstrijd van het EK van 1988 moest Oranje winnen van Ierland om zich voor de halve finales te plaatsen.

Het werd een zenuwslopende wedstrijd in een Nederlands-Ierse heksenketel, waarbij het er heel lang somber uitzag. Tot Ronald Koeman in de 82ste minuut een mislukt schot op het doel van Pat Bonner afvuurde, waar Wim Kieft zijn hoofd tegenaan zette. Een lucky, maar wat gaf het.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl