ANP / bewerking NOS

Goedemorgen! De rechtbank oordeelt of er ruim duizend edelherten mogen worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen. En het Nederlands elftal voetbalt tegen Duitsland in de Nations League.

Het wordt overwegend bewolkt en lokaal kan een bui vallen. Het wordt 's middags tussen de 5 en 8 graden. Maar de gevoelstemperatuur ligt een stuk lager vanwege stevige wind. Dinsdag blijft het winderig en is er 's avonds kans op natte sneeuw.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Mag een deel van de edelherten in de Oostvaarderplassen worden afgeschoten of niet? De rechtbank Midden-Nederland doet daar vanochtend uitspraak over.
  • Na 26 jaar staat er een verdachte terecht in de zaak van de verkrachting van en moord op Milica van Doorn in 1992. De man werd vorig jaar december aangehouden na een dna-verwantschapsonderzoek.
  • Zo'n 30.000 mensen doen mee aan de Nationale Suikerchallenge van het DiabetesFonds. Ze laten een week lang suiker staan. Het Fonds willen daarmee aandacht vragen voor de strijd tegen diabetes type 2.

Wat heb je gemist?

Het was deze zomer drukker dan normaal op de Nederlandse campings. Veel meer mensen vierden vakantie in eigen land, en ook vanuit het buitenland kwamen meer toeristen naar Nederland. Op de campings stonden deze zomer 1,3 miljoen Nederlanders, een groei van 8 procent. De meesten gingen naar Gelderland. Buitenlandse toeristen gingen het liefst met de tent naar Zeeland en Noord-Holland. Ook Nederlandse hotels en vakantieparken waren deze zomer populairder. Er verbleven 5,8 miljoen gasten in Nederlandse hotels, ruim 5 procent meer.

Fransen boos over almaar stijgende brandstofprijzen

Ander nieuws uit de nacht:

  • De Franse overheid gaat de hogere belasting op brandstof niet terugdraaien na de massale protesten van afgelopen weekend. Volgens de premier Edouard Philippe hebben andere belastingverlagingen de totale lasten voor de belastingbetaler verminderd.
  • De SP in de Tweede Kamer wil dat kinderen op de basisschool drie uur gymles per week krijgen van een sportleraar. Volgens de partij levert dat meer op dan het kost. De 275 miljoen euro die er nodig zijn om het plan te realiseren, zouden worden terugverdiend doordat op termijn de zorgkosten lager uitvallen en doordat mensen minder vaak zullen verzuimen van hun werk.
  • Bijna twee weken na de Congresverkiezingen in de Verenigde Staten is nu ook in Florida de strijd om een Senaatszetel beslecht, in het voordeel van de Republikeinse kandidaat Rick Scott. De huidige gouverneur van de kuststaat kwam na een handmatige hertelling op 50,05 procent van de stemmen, de Democraat Bill Nelson op 49,93 procent. Het verschil bedroeg 10.093 stemmen.

En dan nog even... dit

In de Amerikaanse stad Chicago is vrijdag een lift 80 verdiepingen naar beneden gevallen. De zes passagiers konden allemaal ongedeerd uitstappen. Ze namen de lift op de 95e verdieping van het John Hancock Center. Dat gebouw heeft honderd verdiepingen. Ze kwamen in een vrije val terecht nadat een van de liftkabels knapte. "Ik dacht dat ik doodging", vertelde een passagier achteraf. "We waren onderweg naar beneden en toen voelde ik dat we vielen. Daarna hoorde ik een hard geluid." Uiteindelijk kwam de lift ter hoogte van de elfde verdieping met behulp van de overige liftkabels tot stilstand.

Fijne dag!

STER reclame