Fabiano Caruana en Magnus Carlsen schudden elkaar de hand EPA

De schaaktweekamp om de wereldtitel tussen regerend kampioen Magnus Carlsen en uitdager Fabiano Caruana is na ruim een week nog volledig in balans. De zeven gespeelde partijen leverden alle een remise op. Beide spelers hebben nu 3,5 punten, de titel is voor de schaker die als eerste op 6,5 punten komt.

De openingswedstrijd tussen de Noor en de Amerikaan, vorige week vrijdag, werd een marathonpartij van maar liefst zeven uur. Na 115 zetten gaven de twee elkaar toen de hand voor een remise. De vier partijen daarna duurden een stuk korter, maar de uitkomst was steeds hetzelfde.

De beste kans op een overwinning was afgelopen vrijdag voor Caruana in de zesde partij. Twee foutjes van Carlsen gaven de Amerikaan ruimte om de titelverdediger flink onder druk te zetten, maar die herstelde zich knap en na tachtig zetten was een puntendeling opnieuw het geval.

'Met wit onvoorzichtiger'

Opvallend is dat het tot dusverre telkens de speler met zwart is die de ander in problemen brengt. "Ik denk dat je misschien sneller wat onvoorzichtiger bent met wit, omdat het voelt alsof je je meer kunt permitteren", zei Carlsen daarover na zijn ontsnapping in de zesde partij. "Vandaag had ik met zwart waarschijnlijk zorgvuldiger gespeeld."

De partij van zondag leverde weer weinig vuurwerk op en voor de zevende keer deelden Carlsen en Caruana het punt. De WK-tweekamp in Londen duurt maximaal twaalf partijen. Als de stand dan nog gelijk is, bepaalt een tiebreak van snelschaakpartijen de winnaar.

STER reclame