Minister De Jager (Financiën) moet de bonussen bij banken veel harder aanpakken. Dat vindt een Kamermeerderheid van PVV, PvdA, SP en GroenLinks.

De Kamer praat vandaag over de conclusies van de commissie-De Wit over de kredietcrisis.

Henk en Ingrid

De PVV wil het verst gaan. De gedoogpartner van het kabinet-Rutte vindt dat er helemaal geen bonussen meer verstrekt mogen worden bij staatsbank ABN Amro en banken die staatssteun hebben gekregen, zoals ING, Aegon en SNS Reaal. Dat moet in elk geval "zolang Henk en Ingrid de broekriem moeten aanhalen".

Bij deze banken moeten de bonussen over de afgelopen jaren wat de PVV betreft bovendien worden teruggegeven of anders 100 procent worden belast.

Code Banken

De PvdA en GroenLinks vinden dat toezichthouder AFM nieuwe bankproducten voortaan moet beoordelen voordat ze worden verkocht en niet pas achteraf.

De Jager zei in het radioprogramma Goedemorgen Nederland dat hij de banken zal houden aan de eerder afgesproken code over het beloningsbeleid bij banken. Daarin staat onder meer dat er alleen bonussen mogen worden uitgekeerd als er winst wordt gemaakt. Andere maatregelen gaan hem te ver.

STER reclame