De Wit grijpt naast goud, Heijman grijpt naast brons in Den Haag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De tweede dag van de grandprixwedstrijden judo in Den Haag heeft twee zilveren medailles opgeleverd voor Nederland. Frank de Wit en Sanne van Dijke wonnen zilver, maar voor beiden was het een zure finale.

De Wit greep in de klasse tot 81 kilogram nét naast het goud. In de finale tegen Ivaylo Ivanov stond de Nederlander lang op voorsprong, maar drie seconden voor tijd nam de Bulgaar de Nederlander in een houdgreep en resteerde zilver voor De Wit.

"Het was het maximale wat er vandaag inzat", reageerde een teleurgestelde De Wit. "Ik heb gestreden voor wat ik waard ben. Dan is zo'n finale heel zuur. Op een gegeven moment ging hij alles of niets spelen. Maar na zo'n zware dag zat er bij mij niet meer genoeg in de tank."

De Wit: 'Heb gestreden voor wat ik waard ben'

Bij de vrouwen plaatste Van Dijke zich in de klasse tot 70 kilogram weliswaar voor de finale tegen de Britse Sally Conway, maar vanwege een elleboogblessure verscheen ze niet op de tatami. Van Dijke had in de halve finale tegen de Zweedse Anna Bernholm haar arm overstrekt.

Van Dijke vond het niet verantwoord om in de finale nog in actie te komen. "Als ik nog een klap op de elleboog krijg, dan gaat er geheid nog iets anders kapot. Dat is het gewoon niet waard", legde ze uit.

Geblesseerde Van Dijke mist judofinale in Den Haag

In totaal kwamen er zaterdag liefst vijftien Nederlanders in actie. Slechts drie van hen konden uiteindelijk om een medaille meedoen. Jim Heijman had in dezelfde klasse als De Wit nog kans op brons.

Heijman haalde in de klasse tot 81 kilogram de halve finales, maar daarin was latere winnaar Ivanov veel te sterk. Heijman boog vervolgens in de strijd om het brons na verlenging op ippon voor de Italiaan Antonio Esposito.

Tevreden Heijman: 'Zin om volgend jaar veel meer te laten zien'

"Het is altijd rot om de wedstrijd om brons te verliezen", reageerde Heijman. "Maar in het algemeen kan ik toch wel tevreden zijn met vandaag."

"Je ziet dat Ivanov in de halve finale fysiek een stuk sterker is. Ik ga hard mijn best doen om sterker te worden en ik zie nog veel mogelijkheden om te groeien. Ik heb veel zelfvertrouwen gekregen en zin om volgend jaar veel meer van mezelf te laten zien."

Weinig succes voor de rest

In de klasse tot 73 kilogram viel voor Sam van 't Westende en Roy Schipper al in een vroeg stadium het doek. Daan ten Heuvel, Kenneth Henneveld (beiden -73 kg) en Coen van Winden (-81 kg) verloren allen hun eerste partij.

Bij de vrouwen haalden Juul Franssen (-63 kg) en Hilde Jager (-70 kg) de herkansingen, maar daarin werden ze direct uitgeschakeld. Ze eindigde beiden als zevende.

Geke van de Berg (-63 kg) boekte in de eerste ronde een zege, maar ging daarna onderuit. Voor Kyra Reumerman, Sanne Vermeer (beiden -63 kg), Margit de Voogd en Natascha Ausma (beiden -70 kg) zat het toernooi er na één partij op.

STER reclame