De vissterfte in de Berkel was groot Omroep Gelderland

Waterkwaliteit Berkel sterk verbeterd, stuwen weer open

time icon

Waterschap Rijn en IJssel heeft de stuwen in rivier de Berkel weer opengezet. Dat is voor het eerst sinds begin deze maand. Toen brak een persleiding van twee zuivelfabrieken van FrieslandCampina en stroomde de Berkel tussen Lochem en Zutphen vol met sterk vervuild afvalwater. Daardoor gingen duizenden vissen dood.

Het ging mis op maandag 4 november. Door nog onbekende oorzaak brak de persleiding met afvalwater. Al na een paar uur wist het waterschap de stuwen in de Berkel te sluiten. Toch overleefden veel vissen en planten het zuurstofarme afvalwater (melkspoelwater met eiwitten en reinigingsmiddelen) niet. In allerijl probeerde het waterschap nog om erger te voorkomen.

Tienduizenden vissen gered

Samen met vrijwilligers werden gezonde vissen overgezet naar het Twentekanaal. Jan Kamphuis van hengelsportvereniging De Brasem schatte eerder dat "tienduizenden vissen" zijn gered.

Direct na de sluiting van de stuwen begon het waterschap schoon en zuurstofrijk water over te pompen uit het nabijgelegen Twentekanaal. Verder zijn op de bodem van de Berkel zuurstofmatten neergelegd. Een zuurstofmat is een ijzeren frame of mat met buisjes waarlangs zuurstof verspreid kan worden onder het wateroppervlak.

De kapotte persleiding Omroep Gelderland

Vandaag blijkt dat het water in de Berkel weer voldoende kwaliteit heeft om door te stromen in de richting van Zutphen. Toch gaan de stuwen nog niet helemaal open. Het zal naar verwachting een paar dagen duren voordat een normaal waterpeil zichtbaar wordt, stelt het waterschap bij Omroep Gelderland.

Het is nog onduidelijk wie de kosten van de reddingsoperatie van de Berkel gaat betalen. De persleiding, op vier meter diepte, is hersteld. Maar over de oorzaak van de breuk, of wie verantwoordelijk is voor de schade valt nog niets te zeggen. De SP vroeg eerder een spoeddebat aan in Provinciale Staten, maar dat is nog niet gehouden.

Dit is een artikel van

STER Reclame