Zverev klopt Federer na tumult en treft onverstoorbare Djokovic in finale

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zverev klopt Federer na tumult en treft onverstoorbare Djokovic in finale
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Novak Djokovic en Alexander Zverev hebben de finale van de ATP Finals in Londen bereikt. De Serviƫr won met 6-2, 6-2 van Kevin Anderson en de Duitser versloeg Roger Federer met 7-5, 7-6 (5), tot grote frustratie van het publiek in Londen.

De 21-jarige Zverev, die bij de ATP Finals nog nooit voorbij de groepsfase was gekomen, boekte zijn derde zege in zes duels met Federer, de zesvoudig winnaar van het officieuze wereldkampioenschap.

De spelers gaven elkaar aanvankelijk niets toe en waren dominant op eigen service. Op 5-6 in de eerste set ging het voor Federer uit het niets mis en werd hij zonder een punt te maken gebroken.

De Zwitser ging daarna aanvallender en agressiever spelen en dat leverde hem snel een break op. Die gaf hij tot zijn eigen ergernis direct weer weg, waarna hij in de tiebreak zijn eigen glazen ingooide door op 4-5 een simpele volley te missen.

Roger Federer tijdens de halve finale tegen Alexander Zverev AFP

In de tiebreak onderbrak Zverev op 3-4 een rally, omdat een ballenjongen de bal had laten vallen en de baan opliep. Het punt werd daarop overgespeeld. Daar was het Londense publiek niet over te spreken en de Duitser werd tijdens het interview op de baan na afloop van het duel uitgejouwd.

"Ik weet dat hier veel Federer-fans zijn. En terecht, want hij is de grootste speler ooit. Het spijt me van dat moment in de tiebreak. Ik weet niet zo goed hoe ik me nu moet voelen", aldus Zverev.

Het boegeroep hield aan en pas nadat de interviewster het publiek vermanend had toegesproken keerde de rust enigszins terug. Zverev speelt zondag in de finale tegen de winnaar van het duel tussen Novak Djokovic en Kevin Anderson.

Tennis TV
@TennisTV
Drama, drama everywhere šŸ˜³ An unforgettable moment at a crucial time in Federer vs Zverev... #NittoATPFinals
6 maanden geleden

Federer nam het Zverev niet kwalijk dat de jonge Duitser de rally was gestopt in de tiebreak.

"Ik twijfel niet aan Sascha's sportiviteit", zei Federer tijdens de persconferentie. "Ik denk dat het een moedige zet van Sascha is om de rally te stoppen omdat de scheidsrechter ook had kunnen zeggen: 'Sorry, vriend, jij zit in de rally'."

Roger Federer in discussie met de umpire na het bewuste incident met Alexander Zverev AFP

Federer had tijdens het laatste toernooi van het seizoen zijn honderdste titel kunnen veroveren. Vorig jaar bleef de 37-jarige Zwitser ook in de halve finales steken. De Belg David Goffin was hem toen in drie sets de baas.

Djokovic overklast Anderson

Later op de avond was het een stuk minder spannend bij Djokovic-Anderson. De Zuid-Afrikaan opende met een zwakke opslaggame en leverde direct z'n service in. Daarmee was de toon gezet.

Djokovic overklaste de matige Anderson op alle fronten. De Serviƫr maakte amper fouten en kwam nooit in de problemen. De vijfvoudig toernooiwinnaar is deze week nog niet gebroken. In 36 servicegames kreeg hij maar twee breekpunten tegen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Djokovic laat Anderson kansloos in halve finales
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER Reclame