L'Equipe op de voorpagina: Terug op aarde @lequipe

Verbazing alom in De Kuip vrijdagavond na de 2-0 zege van Oranje op Frankrijk. En niet alleen aan Nederlandse zijde. De Franse sportkrant L'Équipe constateert dat de wereldkampioen "terug op aarde is".

De Fransen werden "dépassés dans tous les compartiments du jeu", vervolgt de krant. Oftewel: Nederland troefde Frankrijk af op alle facetten van het spel. De enige uitblinker aan de zijde van Les Bleus, doelman Hugo Lloris, verwoordde het zo: "We hadden nog uren en uren door kunnen spelen, het had niets veranderd aan de uitslag."

Met Lloris is gelijk de enige Fransman genoemd die van L'Équipe een voldoende kreeg voor zijn optreden tegen de nummer vijftien van de FIFA-wereldranglijst: een 8.

L'Équipe geeft cijfers: alleen Lloris een voldoende bij Frankrijk L'Équipe

Steven N'Zonzi, de man die in de fout ging bij de 1-0 van Georginio Wijnaldum, scoorde een 2. Bondscoach Didier Deschamps kreeg een 3 van de sportkrant. Hij erkende na afloop dat het Nederlands elftal vrijdagavond in Rotterdam superieur was. "Er was één ploeg die heel graag wilde winnen. Dat zag ik bij ons niet genoeg. De Nederlanders hebben veel kwaliteiten. Wij maakten op technisch vlak veel fouten.''

Deschamps moest het doen zonder drie vaste krachten uit zijn ploeg die afgelopen zomer de wereldtitel veroverde. Paul Pogba was bijvoorbeeld niet van de partij. "Maar daar mogen we ons niet achter verschuilen. We dachten er te makkelijk over. Dat reken ik mezelf ook aan. We waren er niet, het was niet goed genoeg."

Mbappé had moeite met Dumfries en De Ligt

Eén van de sterren op het WK, Kylian Mbappé, had moeite met de Nederlandse verdedigers. "Hij worstelde met het fysieke spel van Dumfries en De Ligt en maakte een heleboel slechte keuzes", aldus L'Équipe.

Ook France Football sprak op zijn website van een "definitieve terugkeer op aarde. Het was de eerste nederlaag sinds maart en het was een niet meer dan terechte. De Nederlanders waren heersers van de eerste tot de laatste minuut."

Het tijdschrift had geen goed woord over voor de aanval van de Fransen, die bestond uit Antoine Griezmann, Olivier Giroud en Mbappé. "Zelden zagen we een slechtere Franse voorhoede."

'Les Bataves'

Het gevolg van de nederlaag? "Als les Bataves niet verliezen van Duitsland maandag, zijn zij gekwalificeerd voor de Final Four ten koste van Frankrijk", weet France Football.

STER reclame