De Zaanse Schans maakt zich op voor de landelijke intocht van Sinterklaas
NOS Nieuws

'Gezonde spanning' in Zaanstad voor intocht Sinterklaas

Nog een paar uur en dan is het zover: Sinterklaas komt aan in Zaandijk. De gemeente heeft maatregelen genomen om de landelijke intocht in goede banen te leiden.

In de uren voor het evenement hangt er een wat nerveuze sfeer, zegt verslaggever Roel Pauw in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is gewoon een gezonde spanning", verzekert een bakker uit Zaandijk hem. "Politie hebben we hier altijd en dranghekken staan op ieder festival." Ze gaat ervan uit dat het een gezellige dag wordt, "voor iedereen, hoop ik ook".

Hoewel in de aanloop naar de sinterklaasintocht door veel mensen is benadrukt dat het vooral een kinderfeest is, staan voor vandaag ook vier demonstraties gepland. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Ze hebben beloofd dat om een vreedzaam protest gaat.

Het blijft natuurlijk gewoon een kinderfeest.

Initiatiefnemer van een demonstratie voor Zwarte Piet

Langs de route die de Sint aflegt, zijn twee demonstratievakken ingericht. Die liggen volgens de gemeente op gepaste afstand van elkaar, om confrontaties te voorkomen. Een groep die voor Zwarte Piet demonstreert wil "niet langs de hekken staan", zegt initiatiefnemer Kevin de Koning Panen, "het blijft natuurlijk gewoon een kinderfeest."

Op Facebook hebben zo'n honderd mensen zich aangemeld voor de demonstratie. "We willen aangeven dat er in Nederland miljoenen mensen zijn die van Zwarte Piet houden en dat helemaal niet zien als iets met slavernij of iets dergelijks", legt De Koning Panen uit. "Anno 2018 zijn Sinterklaas en Zwarte Piet traditie geworden."

Het wordt tijd dat het sinterklaasfeest een feest voor alle kinderen wordt.

Actievoerder tegen Zwarte Piet

Bij de landelijke intocht staan twee groepen die tegen Zwarte Piet zijn. Ook actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreert vandaag. Niet bij de landelijke intocht, maar wel bij intochten in andere gemeenten. De anti-pietbetogers wilden ook in Den Helder protesteren, maar hebben de betoging daar op het laatste moment afgeblazen. Er zou door voorstanders van Zwarte Piet zijn gedreigd met een wegblokkade.

KOZP-voorman Jerry Afriyie sprak donderdag in Leeuwarden nog met enkele 'blokkeerfriezen', die voor de landelijke intocht van vorig jaar in Dokkum de A7 blokkeerden. Afriyie zegt dat hij het liefst met andere partijen om tafel gaat.

Hij en andere actievoerders demonstreren vandaag toch, omdat "we zien dat intochtcomités helemaal niet in gesprek willen gaan". "Gemeenten zeggen dat ze neutraal zijn, maar faciliteren desondanks toch parades. Wij zien dit als onze enige kans om mensen die hun ogen en oren sluiten, de boodschap mee te geven dat het 2018 is en dat het tijd wordt dat het sinterklaasfeest een feest voor alle kinderen wordt."

Ik denk dat iedereen met een tevreden gevoel dit feest gaat verlaten.

Bakker uit Zaandijk

Demonstraties of niet, het kabinet riep mensen gisteren op om toch naar Zaanstad te komen. "Ik hoop dat mensen morgen, waartegen ze ook willen demonstreren, dat redelijk doen en dat Sinterklaas gewoon kan aankomen", zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Ook de bakker uit Zaandijk ziet geen reden voor ouders om thuis te blijven. "Er wordt ook wel een hele hype omheen gemaakt." Ze vertelt dat ze de afgelopen dagen door meerdere journalisten is bezocht, die allemaal hetzelfde vroegen.

Zelf heeft ze er vooral zin in. "Ik denk dat iedereen met een tevreden gevoel dit feest gaat verlaten. En volgend jaar doen we het dan gewoon zoals we het allemaal willen. Het sinterklaasfeest moet wel doorgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl