Wekdienst 17 november ANP (bewerking NOS)

Wekdienst 17/11: Pakjesboot vaart binnen en extra opvang voor daklozen

time icon

Goedemorgen! Sinterklaas komt vanmiddag aan in Nederland. En voor dak- en thuislozen in de vier grote steden gaat de winterkouderegeling in, zodat ze 's nachts niet op straat hoeven te slapen.

Vanochtend schijnt op de meeste plaatsen in Nederland de zon en ook de rest van de dag is er weinig bewolking. De temperatuur ligt tussen de 8 en 10 graden, maar door de wind ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager. Morgen is er eveneens zon, maar waait het ook harder en kan het voelen alsof het vriest.

NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Om 12.00 uur komt Sinterklaas met de boot voor de landelijke intocht aan in Zaandijk. De goedheiligman en zijn pieten gaan vervolgens naar de Zaanse Schans. Langs de route is een aantal plekken ingericht voor betogers die voor en tegen Zwarte Piet zijn. Ook op andere plekken in Nederland wordt gedemonstreerd.
  • Omdat de temperatuur daalt gaat de winterkouderegeling in voor dak- en thuislozen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De GGD en andere instanties zullen de daklozen op straat wijzen op de winteropvang.
  • En Groningen wordt overspoeld door campagnemedewerkers van politieke partijen. Het is het laatste weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen van aanstaande woensdag. De gemeente Groningen wordt per 1 januari uitgebreid met de gemeenten Haren en Ten Boer. Door die herindeling deed de stad afgelopen maart niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen.

Wat heb je gemist?

Het Nederlands elftal heeft gisteravond in de Nations League een knappe 2-0 overwinning op Frankrijk geboekt. Oranje versloeg de wereldkampioen dankzij doelpunten van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay.

Nederland kwam vlak voor rust met wat geluk op 1-0, nadat Wijnaldum de bal in de rebound binnenschoot. In de tweede helft drong Oranje Frankrijk bij vlagen ver terug, maar verzuimde het de genadeklap uit te delen. Pas in blessuretijd maakte Memphis Depay uit een penalty (met een panenka) de 2-0. Bondscoach Koeman noemde de prestatie van zijn team "exceptioneel goed".

Nog even nagenieten? Bekijk de samenvatting van Nederland-Frankrijk.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Samenvatting Nederland-Frankrijk
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De Amerikaanse geheime dienst CIA denkt dat de Saudische kroonprins Mohammed persoonlijk de opdracht heeft gegeven om de kritische journalist Khashoggi te vermoorden. De kroonprins zou zijn broer hebben ingezet om Khashoggi naar het consulaat te lokken, meldt The Washington Post.
  • Jongeren in de Europese Unie tussen de 25 en 30 jaar wonen steeds langer bij hun ouders thuis. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat en het CBS. Ook in Nederland is dat het geval, een op de vijf mensen uit deze leeftijdsgroep woont nog niet op zichzelf.
  • De Australische dakloze die vorige week het wereldnieuws haalde omdat hij met zijn winkelwagentje een terrorist in Melbourne te lijf ging, zit in de gevangenis. De man van 46 was vrij op borgtocht en ging kort voor de aanslag opnieuw in de fout. Nadat hij had gehoord dat de politie naar hem op zoek was, heeft hij zichzelf deze week gemeld op het politiebureau.

En dan nog even dit:

Vanaf volgende week biedt China reizigers een wereldwijde primeur: slapen tussen witte lakens in een diepe steengroeve nabij de miljoenenstad Shanghai. Niet ver van het internationale vliegveld Hongqiao opent het Shanghai Wonderland Hotel zijn deuren. Het is gebouwd in de wand van een 90 meter diepe voormalige steengroeve.

De Britse architect Martin Jochman ontwierp in de verlaten mijn een hotel met 18 verdiepingen, waarvan slechts 2 verdiepingen boven het aardoppervlak uitsteken. Op 20 november kunnen de eerste gasten kiezen uit 336 kamers, variërend van 470 tot 760 euro per nacht.

Hotel vanuit de steengroeve gezien Reuters

Fijne dag!

STER Reclame