AFP

Oorlogsmisdadiger Mladic belt zonder toestemming met Servische tv

time icon Aangepast

De Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger Ratko Mladic, die door het Joegoslaviëtribunaal tot levenslang is veroordeeld voor onder meer volkerenmoord, heeft vanuit de Scheveningse gevangenis heimelijk gebeld met de Servische televisie. Hij belde met zijn zoon Darko in het ochtendprogramma van de zender Hepi (Happy TV).

Mladic, die in hoger beroep is gegaan tegen zijn straf, had niet zonder toestemming mogen bellen met de media, stelt het strafhof in een reactie. Gevangenen mogen geen eigen mobiele telefoon bezitten, wel kunnen ze zonder beperking met naaste familieleden bellen via telefoons in de gemeenschappelijke ruimten.

Er is een onderzoek gestart naar de toedracht van het telefoontje. Mladic' gesprekken van de afgelopen week worden teruggeluisterd. Ook wordt de komende maand meegeluisterd met zijn telefoontjes.

'Ratko houdt van jullie'

Zoon Darko Mladic was in het programma te gast vanwege een Russisch boek over zijn vader, die tussen 1992 en 1995 opperbevelhebber was van het Bosnisch-Servische leger. "Opa Ratko houdt van jullie", zei de oud-generaal tegen de kijkers.

Ook de Bosnisch-Servische politicus Vojislav Seselj, die in Den Haag is vrijgesproken voor misdaden tegen de menselijkheid, was te gast in de studio. Aan hem vroeg Ratko Mladic om hem te bezoeken in Scheveningen. "Dan kunnen we een potje schaken."

Op onderstaande beelden van Happy TV is te horen hoe Mladic inbelt.

Drustvene mreze
@drustvenidrug
Ratko Mladić direktno iz Haga
6 maanden geleden

Mladic droeg tussen mei 1992 tot eind 1995 in belangrijke mate bij aan het verwijderen van moslims en Kroaten uit Bosnië. Ze werden uit hun huizen en dorpen verjaagd, gedeporteerd, gevangengezet, mishandeld, verkracht en vermoord. Ook is hij verantwoordelijk voor de moord op duizenden moslimmannen en -jongens in Srebrenica.

De genocide in Srebrenica behoort tot de zwartste bladzijden van de recente Europese en Nederlandse geschiedenis. Hoe kon het gebeuren, en wat was de rol van Nederland? Je leest en ziet het in deze special van NPO Focus.

STER Reclame