Japanse vrouwen openen wereldbekercyclus met twee keer goud

Japan ongenaakbaar op ploegenachtervolging, zilver voor Nederland

De Japanse vrouwen zijn het schaatsseizoen uitstekend begonnen. Nao Kodaira veroverde het goud op de 500 meter bij de eerste wereldbeker van het seizoen. Eerder op de dag pakten de Japanse vrouwen de winst op de ploegenachtervolging.

De Nederlandse ploeg, bestaande uit Ireen Wüst, Lotte van Beek en Joy Beune, eindigde in Obihiro als tweede. Namens Japan pakten Miho Takagi, Nana Takagi en Ayano Sato direct een seconde voorsprong op het schema van de Nederlandse ploeg.

Na acht ronden was het verschil opgelopen tot 2,33 in het voordeel van de olympisch kampioen, dat zijn suprematie onderstreepte door de Duitse ploeg te passeren, een zeldzaamheid op de ploegenachtervolging.

Wüst tevreden ondanks opstartproblemen

Van de Nederlandse ploeg die in Pyeongchang in de finale genoegen moest nemen met olympisch zilver, deed alleen Wüst mee. Marrit Leenstra is gestopt en Antoinette de Jong rijdt in Obihiro alleen individuele afstanden.

"Ik denk dat we het heel netjes hebben gedaan", reageerde Wüst. "Een paar uur voor de wedstrijd wisten we nog niet hoe we gingen starten, daar is nog wel wat te verbeteren. Het is aan ons om samen te trainen, dan denk ik dat we Japan gedurende het seizoen wel kunnen verslaan."

Wüst tevreden met zilver, maar 'we kunnen nog wat winnen'

Op de 500 meter kon olympisch kampioene Kodaira zich een misslag permitteren op het laatste rechte eind. Desondanks reed ze 37,49 en boekte ze haar zestiende opeenvolgende wereldbekerzege op de kortste afstand.

De Oostenrijkse Vanessa Herzog kwam met 37,62 nog het dichtst in de buurt. Kodaira's landgenote Maki Tsuji werd derde op ruim een halve seconde van de winnares.

Ondanks missslag zet Kodaira haar zegereeks op 500 meter voort

Slechts twee Nederlandse vrouwen reden in de A-groep van de wereldbeker. Jutta Leerdam was de beste Nederlandse met 38,66, maar daarmee kwam ze bij lange na niet in de buurt van de medailles. Leerdam werd elfde.

Letitia de Jong kwam niet verder dan 38,84, wat haar de vijftiende plaats opleverde.

Bekijk hieronder de uitslag van de ploegenachtervolging:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl