GoFundMe

Amerikaans stel en zwerver vervolgd voor gelogen feel good-verhaal

time icon Aangepast

Een Amerikaans stel en een dakloze man zijn aangeklaagd omdat ze met een leugenachtig verhaal 400.000 dollar binnen wisten te halen met een online inzamelingsactie. Volgens de officier van justitie heeft het drietal een feel good-verhaal uit hun duim gezogen om mensen geld te laten doneren.

De drie beweerden dat één van hen, Katelyn McClure, ongeveer een jaar geleden in Philadelphia strandde met een lege tank. De dakloze man, Johnny Bobbitt, zou zijn laatste beetje geld hebben gebruikt om benzine voor haar te kopen. Als 'bedankje' startten McClure en haar vriend een online inzameling op GoFundMe, om een huis en een auto voor de man te kopen. Deze actie bracht meer dan 400.000 dollar (zo'n 345.000 euro) op.

Maar volgens de officier van justitie is het hele verhaal dus verzonnen door Bobbitt, McClure en haar vriend. Aanklagers vonden bewijs dat de drie elkaar al zeker een maand voor het 'voorval' kenden, en samen het plan bedachten. Het drietal is aangeklaagd voor diefstal door bedrog.

De advocaat van Katelyn McClure laat in een verklaring weten dat McClure niets wist van de oplichting en oprecht dacht dat het geld naar de dakloze Bobbitt zou gaan. "Pas maanden later kwam ze erachter dat ze is gebruikt door beide mannen." Bobbitt is overigens wel echt dakloos.

Diefstal

In augustus stonden de drie ook al voor de rechter, omdat het stel zou weigeren het geld aan Bobbitt te geven. Op dat moment was er nog ongeveer 150.000 dollar over van het bedrag, omdat er onder meer al een camper voor Bobbitt was gekocht. Toen gaf de rechter hem gelijk: het geld moest op een derdenrekening worden gestort, waar de advocaten van Bobbitt zeggenschap over hadden.

STER Reclame