NOS Schaatsen

Pedersen heeft 'die val' verwerkt en is klaar voor duel met Roest en Kramer

Roest en Kramer moeten oppassen voor Pedersen: 'Ik sta weer'

Het schaatsseizoen is pas enkele weken oud, maar voor veel Nederlandse schaatsfans lijkt nu al vast te staan dat Patrick Roest deze winter de te kloppen man is. In Noorwegen denken ze daar echter heel anders over. Sverre Lunde Pedersen is vastbesloten het gelijk van de Noren te bewijzen.

Als geen ander weet Pedersen dat hij reeds wereldkampioen allround hád moeten zijn. Tijdens de WK in maart van dit jaar in het Olympisch Stadion van Amsterdam was hij vrijwel onbedreigd op weg naar de eindzege, toen hij door een moment van onachtzaamheid ten val kwam en de titel door zijn vingers zag glippen. Gebroken is hij geenszins door dat voorval.

"Dat toernooi in Amsterdam gebruik ik als motivatie voor dit jaar", zegt Pedersen in het Japanse Obihiro, waar vrijdag het wereldbekerseizoen begint. "Die val, dat is verleden tijd. Het is moeilijk te omschrijven wat er toen door mijn hoofd ging. Maar ik sta er weer."

De val in Amsterdam

De Noor had in maart in Amsterdam de 1.500 en 5.000 meter gewonnen, waardoor hij met een straatlengte voorsprong op Sven Kramer en Roest aan de 10.000 meter begon. In een rechtstreeks duel met Kramer op de tien kilometer lag hij riant op kop toen hij met zijn ene schaats achter de andere bleef haken, waardoor hij ten val kwam en zijn voorsprong verspeelde.

Pedersen won de rit nog wel, maar moest constateren dat Roest er met de wereldtitel vandoor ging.

Maart 2018: Pedersen vergooit wereldtitel met val

Pedersen heeft ook meegekregen dat Roest twee weken geleden, tijdens het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker, de opgaande lijn van het vorige jaar resoluut heeft doorgetrokken. In Obihiro zullen Pedersen en Roest elkaar voor het eerst sinds de WK in Amsterdam weer treffen.

De Noor weet dat Roest de voorbije weken al imponerende tijden heeft neergezet. "Dat heb ik gehoord ja. Hij zal moeilijk te verslaan zijn, maar dat ga ik natuurlijk wel proberen. Patrick is nu de te kloppen man."

Sven Kramer dus niet meer? "Je mag Sven nooit uitvlakken. Nee, hij zal er zeker staan bij de grote toernooien."

In februari en maart wil Pedersen pieken. Dan zijn de WK afstanden in Inzell en de WK allround in Calgary. "Als ik daar win, is mijn seizoen geslaagd. Maar ik ben ook tevreden als ik op alle afstanden beter wordt."

Informatie over Kramer

De winnaar van twee olympische medailles dit jaar in Pyeongchang - hij pakte brons op de 5.000 meter en goud op de ploegenachtervolging - krijgt daarbij hulp van een voormalig trainer van Kramer: Bjarne Rykkje.

De oud-assistent van Jac Orie is de nieuwe trainer van de Noor. "Hij heeft veel ervaring en geeft effectieve training op het ijs. En hij kan mijn werkwijze goed vergelijken met die van Sven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl