NOS Voetbal

Op Wembley juicht (bijna) iedereen nog één keer voor Rooney

Rooney: 'Het zal raar zijn, maar ik kijk ernaar uit'

Iets minder dan een helft. Zo lang zal de zwanenzang van Wayne Rooney vanavond gaan duren wanneer de 33-jarige Engelsman op een volgepakt Wembley afscheid neemt als international.

Rooney speelde zijn tot dusver laatste interland in november 2016 en kondigde een jaar later aan te stoppen bij Engeland om ruimte te maken voor de nieuwe lichting.

Nu gaat hij tegen de Verenigde Staten op voor zijn 120ste en laatste interland. Op initiatief van de Engelse voetbalbond FA trekt hij, als invaller in de tweede helft, nog één keer het shirt aan van het land waarvoor hij op drie EK's (2004, 2012, 2016) en drie WK's (2006, 2010, 2014) actief was.

De scoringsdrift van Wayne Rooney begon al vroeg

"Het zal raar zijn, maar ik kijk ernaar uit", sprak Rooney op een persconferentie in aanloop naar de wedstrijd tegen het land waarin hij tegenwoordig actief is. "Een terugkeer op Wembley is iets waar ik ontzettend trots op ben en het zal een speciaal moment worden."

Recordinternational niet blij

Het idee voor een afscheidswedstrijd voor Rooney, die 53 keer scoorde in het tricot van 'The Three Lions', werd echter niet door iedereen omarmd. Peter Shilton, met 125 interlands Engels recordinternational, vond het niet kunnen.

"Ik schrok ervan en ik snap het nog steeds niet. Het is twee jaar geleden dat Rooney speelde voor Engeland, dat op een nieuwe drempel staat na het goed verlopen WK. Dit is een stap terug", liet hij optekenen in The Mirror.

"Ik gun Wayne zijn afscheid, maar eer hem naast het veld, geef hem niet zomaar een interland. Hij ontneemt zo ook een jonge speler kans op speeltijd."

Goedkoop

Ook Stuart Pearce, goed voor 78 interlands met de Engelse ploeg, sprak zijn ongenoegen uit. "Het maakt een interland goedkoop", vertelde hij bij Sky Sports.

"Dat Wayne bij de wedstrijd zou zijn en geëerd wordt voor alles wat hij voor het Engelse voetbal heeft betekend, zou geweldig zijn. Maar om echt op het veld te komen vind ik niet passen."

 • AFP
  Wayne Rooney (l) tijdens zijn debuut op 12 februari 2003
 • AFP
  Wayne Rooney scoort op 6 september 2003 zijn eerste goal voor Engeland
 • AFP
  Wayne Rooney (r) ontvangt de felicitaties van David Beckham na een doelpunt op het EK van 2004 tegen Kroatië
 • AFP
  Wayne Rooney baalt in het achtstefinaleduel met Duitsland (1-4) op het WK van 2010 in Zuid-Afrika
 • EPA
  11-11-2016 Wayne Rooney in actie in zijn voorlopig laatste interland

Rooney blijft zelf koeltjes onder de kritiek. "Iedereen heeft recht op een mening. De bond en de spelers zijn het ermee eens. We hebben dit niet eerder gedaan bij Engeland. Maar ik hoop dat we over tien, vijftien jaar hier zitten voor iemand als Harry Kane."

Door en door Engels

Het internationale debuut van Wayne Mark Rooney was in een stadion dat al niet eens meer bestaat. In het oude onderkomen van West Ham United, Upton Park, kwam Rooney op 12 februari 2003 als zeventienjarig supertalent van Everton na de rust het veld op. Op dat moment de jongste debutant ooit.

Het was een debuut waar ze in Ierland met veel jaloezie naar gekeken zullen hebben. Rooney heeft een Ierse oma en werd in zijn jeugd meermalen gepolst om voor de Ieren uit te komen.

De groeibriljant van Everton, die via Manchester United uitgroeide tot superster en het schopte tot topscorer aller tijden van United en Engeland, heeft er echter nooit serieus over nagedacht om op het aanbod in te gaan.

"Ik ben geboren in Engeland en ben door en door Engels. Ik heb er dan ook geen moeite mee om van Ierland te winnen", sprak hij in 2015 in de aanloop naar een oefenwedstrijd tegen de Ieren.

Nu, meer dan vijftien jaar later, is er geen Upton Park meer en ook het talent van Rooney is vervaagd, al laat hij in de herfst van zijn carrière bij het Amerikaanse DC United zo nu en dan zien het niet helemaal verleerd te zijn. Wie weet wat er vanavond nog in het vat zit?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl