NOS NieuwsAangepast

Brits kabinet schaart zich achter het brexit-akkoord

Het Britse kabinet schaart zich gezamenlijk achter het onderhandelaarsakkoord over de brexit dat de onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben gesloten. Dat heeft premier May vanavond gezegd na een meer dan vijf uur durende bijeenkomst met haar ministers.

May zei dat ze ervan overtuigd is dat het akkoord het beste is voor het Verenigd Koninkrijk.

May: 'Beslissende stap waardoor we verder kunnen'

May zei dat de keuzes moeilijk zijn geweest, maar ook dat dit resultaat het beste is wat mogelijk was. May sprak van een "gepassioneerd debat" en een "beslissende stap" die ons in staat stelt de deal in de komende dagen af te ronden. "Vanaf hier gaan we verder", zei ze.

Omdat de gesprekken zo lang duurden, was de indruk dat het May niet zou lukken om al haar ministers mee te krijgen. In haar kabinet zitten ook voorstanders van een harde brexit, die mogelijk van mening zouden zijn dat May en haar onderhandelaars te weinig hebben binnengehaald.

In het akkoord dat op tafel ligt blijven de Britten nog jarenlang in een douane-unie met de EU verbonden. Dat betekent dat ze niet zelfstandig handelsakkoorden met andere landen kunnen sluiten, waar de voorstanders van een harde brexit op hadden gehoopt.

Verdeeldheid

Volgens verschillende Britse politiek verslaggevers was er binnen het kabinet dan ook flinke verdeeldheid. Een journalist van Sky News meldt dat er bijna tien ministers tegen waren.

"Ik denk dat May ze heeft kunnen overtuigen door te zeggen: dit is gewoon het maximaal haalbare", zegt correspondent Tim de Wit. "Dat ze heeft gezegd dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open kan blijven, dat er met de EU geen handelsbarrières komen en dat de Britten straks af zijn van het vrij verkeer van personen. Dat was voor veel brexit-stemmers heel belangrijk."

Dat de ministers zich nu gezamenlijk achter het akkoord hebben geschaard, wil niet zeggen dat dat zo blijft. In juli kreeg May haar kabinet op een lijn over de Britse uitgangspunten voor de brexit- onderhandelingen.

Een paar dagen later stapten de ministers Davis en Johnson op, omdat ze het niet met de onderhandelingsstrategie eens waren.

De grootste hindernis moet nog komen; het parlement moet met het akkoord instemmen. "Op dit moment lijkt er gewoon geen meerderheid te zijn", zegt De Wit. Zo'n dertig tot vijftig Conservatieve voorstanders van een harde brexit, vinden het akkoord dat er nu ligt veel te slap. Zij gaan hoe dan ook tegen stemmen.

Coalitiepartner

Ook de Noord-Ierse DUP, de regeringspartner van de Conservatieven, is tegen het akkoord zoals dat er nu ligt. De partij eist dat Noord-Ierland onder exact dezelfde regels blijft vallen als de rest van het Verenigd Koninkrijk. Of dat in het op tafel liggende akkoord het geval is, moet nog blijken.

Mogelijk zullen ook veel Labour-leden tegen het akkoord stemmen. Leider Jeremy Corbyn sprak vandaag in het Lagerhuis van "knoeiwerk".

"Waar May op hoopt, is wat er ook vanavond is gebeurd", zegt De Wit. "Ja, er is veel kritiek, maar als die stemming er is, gaan die parlementsleden dan niet twee keer nadenken? Want de consequenties van het wegstemmen zullen gigantisch zijn. Dat is de hoop van Theresa May."

Vertrouwensstemming

Daarnaast meldt de BBC dat leden van de Conservatieve fractie van May af willen. Zij zouden bij de fractievoorzitter om een vertrouwensstemming hebben gevraagd. "Daarvoor zijn 48 handtekeningen nodig en die lijken er te zijn", zei correspondent Tim de Wit.

Volgens De Wit heeft May met het akkoord van vanavond wel een belangrijke horde genomen:

Tim de Wit: 'Een belangrijk moment voor May, maar we zijn er nog niet'

Het is nog onduidelijk welke kant het nu opgaat. De scenario's lopen uiteen van een rustige scheiding tot een afwijzing van het akkoord, wat vermoedelijk het einde van May's premierschap zal betekenen.

Ook zijn er Britten die op een nieuw referendum hopen. Het Britse volk moet kunnen zeggen of dit de brexit is waar het bij het referendum twee jaar geleden vóór heeft gestemd, vinden zij. Maar als het aan May ligt, komt zo'n referendum er niet.

Juncker, Barnier en Blok

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie wil dat er nu snel een EU-top komt over het vertrek van de Britten. Die zou nog deze maand gehouden moeten worden. Juncker sprak van een beslissende stap in een ordentelijk vertrek van de Britten uit de Unie.

Ook EU-onderhandelaar Barnier noemde het akkoord in Londen een beslissende stap op weg naar een definitieve regeling. Hij was vooral tevreden over de oplossing die is gevonden voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken prijst Barnier en zegt dat er "goede stap" is gezet. De Nederlands regering gaat het akkoord zorgvuldig bestuderen en daarbij met name letten op de Nederlandse belangen. Daarbij zal extra aandacht uitgaan naar de afspraken over visserij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl